Újabb fordulat a Fertő tavi gigaberuházás ügyében

A Fertő tavi gigaberuházás körüli helyzet egyre bonyolultabbá válik, miután nem hosszabbították meg a projekt vízjogi engedélyét. Az engedély, amely már korábban is meghosszabbításra került, tavaly október végén járt le, és a Fertő Tó Barátai Egyesület szerint a vízjogi hatóság az április 29-i határozatával megszüntette a további hosszabbítás érdekében indított eljárást. A döntés oka, hogy nem történt meg a hiánypótlás és az eljárási költségek sem kerültek kifizetésre.

A Fertő Tó Barátai Egyesület álláspontja szerint a vízjogi engedély hiánya alapvetően befolyásolja a környezetvédelmi engedély sorsát is, amely jelenleg jogi eljárás alatt áll. Így valószínűsíthető, hogy a Győri Törvényszék a környezetvédelmi engedélyt harmadszor is hatályon kívül fogja helyezni.

Lázár János építési és beruházási miniszter május 15-i nyilatkozatában beszámolt arról, hogy május 10-én a Magyar Közút megkezdte az északi területen lévő kikötőhöz vezető út munkálatait. Céljuk, hogy a felújítás után a kikötőt a vitorlások és horgászok használhassák, és 90 napon belül szeretnék lehetővé tenni, hogy a soproniak legalább a tó egy részét használhassák. Az ideiglenes víz- és elektromos infrastruktúra, burkolatok, egy 6 méter széles, körülbelül 950 méter hosszú út, parkolóhelyek és kerítés kialakítása már elkezdődött a területen.

Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke szerint az említett beavatkozások engedélykötelesek, azonban a pontos tervekről az érintett feleket, beleértve a civil szervezeteket, nem tájékoztatták. A Fertő Tó Barátai Egyesület véleménye szerint az Élmények Otthona projekt továbbra is átláthatatlan, és Lázár János ígérete, hogy 90 napon belül átadják a kikötőt, minden alapot nélkülöz, mivel jelenleg nincsenek meg a szükséges hatósági engedélyek.