Ismét hatalmas földrengés rázta meg Japánt

A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés rázta meg Noto-félszigetét Japánban, ahol a világhálón terjedő felvételek szerint a földmozgás hatalmas károkat okozott.

A japán meteorológiai szolgálat szerint a földrengés hétfő hajnalban történt, és a japán szeizmikus intenzitási skála szerinti 5-ös fokozatú volt, ami alig több mint öt hónappal követi az előző, szintén jelentős károkat okozó földmozgást. A Japan Times információi alapján a mostani földrengésre nem adtak ki szökőárriadót.

A földrengés középpontja 10 kilométeres mélységben helyezkedett el, és elsősorban Wajima és Suzu városait érintette a Noto-félsziget északi részén. A rengéseket a környező Niigata, Fukusima és Toyama prefektúrákban is érzékelték.

A Tokiói Atomenergiai Társaság megerősítette, hogy a Kashiwazaki-Kariwa Atomerőműben, amely Niigata prefektúrában található, nem észleltek rendellenességet, annak ellenére, hogy ott 4-es erősségű szeizmikus intenzitást mértek. A helyi vasúttársaságok jelentése szerint a Joetsu és a Hokuriku Shinkansen nagy sebességű vonatok szolgáltatásait áramkimaradások miatt ideiglenesen felfüggesztették.

Az idei év elején, január 1-jén Noto környékét már megrázott egy hasonló erősségű földrengés, amely a fiatalok jelentős elvándorlását és a régióban több mint 100 vállalkozás bezárását eredményezte Ishikawa prefektúra négy településén.

A földrengés idején Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tárgyalt Toshihiro Suzukival, a japán Suzuki Motor Corporation cég elnök-vezérigazgatójával. A megbeszélésen áttekintették az európai és a magyar autóipar helyzetét, a technikai átállás kihívásait. Orbán Viktor kifejtette, hogy Magyarország érdekelt a Suzuki sikerében, és hogy a kapcsolat a magyarok és a Suzuki között már több mint üzlet: barátság. A miniszterelnök hozzátette, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre is nőni fog, és hogy a hitelminősítők, a beruházók, a magyar vállalkozók és a magyar emberek is bíznak Magyarországban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a háború nagy veszélyt jelent, és a helyzet nagyon nehéz, mivel a háború nemcsak az életeket és családokat, hanem teljes gazdaságokat is romba dönthet.

Ezen kívül Orbán Viktor miniszterelnök folytatta kampánykörútját, és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke meghívására Nagyszalontán is megjelent. Itt megbeszélést folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőivel és helyi képviselőjelöltjeivel, majd a nagyszalontai polgárok előtt is beszédet mondott. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a békeszerető embereknek többnek kell lenniük az európai választáson, és arra buzdította a magyarokat, hogy szavazzanak a békepárti erőkre, mert "június 9-én még megállíthatjuk a háborús menetet".