Új kutatás a depresszió egyik lehetséges okáról

Egy amerikai kutatás szerint a depresszió kialakulásában szerepet játszhat a szedett gyógyszerek sokasága, amit "polifarmáciának" neveznek. A kutatók mintegy 26 ezer felnőtt gyógyszerhasználatát vizsgálták tíz éven keresztül, és arra jutottak, hogy a három vagy több gyógyszert egyidejűleg szedő alanyok közül 15 százalék szenvedett depresszióban, szemben az ilyen gyógyszereket nem szedők 5 százalékával.

A vizsgált gyógyszerek között több mint 200 készítmény esetében találtak a dobozban lévő leíráson depressziót mint lehetséges mellékhatást. Ezek között voltak népszerű fogamzásgátló tabletták, vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és gyomorpanaszok elleni szerek is.

A kutatás vezetője, Dima Qato szerint a vizsgálat nem bizonyítja, hogy pszichésen egészséges emberek a gyógyszerek hatására válnak depresszívvé. Azonban hangsúlyozta, hogy további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a gyógyszerek milyen mértékben járulhatnak hozzá a lelki betegség kialakulásához.

A betegeknek és az egészségügyi szakembereknek egyaránt figyelembe kell venniük a lehetséges depressziós kockázatot, különösen akkor, ha több, depressziót előidéző mellékhatással rendelkező gyógyszert szednek egyidejűleg.