Történelmi kínai holdra szállás videón

Tegnap a kínai Csang'o-6 űrszonda sikeresen landolt a Hold "túlsó" oldalán, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az eddig kevésbé kutatott területről, a történelmi jelentőségű eseményről a Reuters osztotta meg a Kínai Központi Televízió felvételeit.

A Csang'o-6 űrszonda küldetése, hogy a világ első kőzet- és talajmintáit szerezze meg a Hold túlsó oldaláról, a kínai űrügynökség tájékoztatása szerint. Ez a hatodik holdi küldetés, amit Kína 2007 óta indított, és a Csang'o-4 volt az első, amely 2019-ben leszállt a Hold túlsó oldalán. A négy évvel ezelőtti Csang'o-5 küldetés során 2020 november 24-én indultak mintákat gyűjteni, és december elsején értek a Hold Viharok óceánja néven ismert lávamezőjére.

A legfrissebb, május 3-án indított misszió célja, hogy mintákat gyűjtsön a Hold Déli-sarkán található Aitken-medence egy nagy kráteréből, és a tervek szerint a mintákat június 25-e körül hozzák vissza a Földre.

Kína tervei között szerepel, hogy 2030-ra emberes küldetést indítson a Holdra, amely az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap a világ űrhajózó nemzeteitől, különösen az ott feltételezett értékes nyersanyagok miatt.