Toroczkai László szerint Magyar Péter szavazatokat visz el tőlük, és a Fidesz széteshet

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László a 24.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy Magyar Péter megjelenése zavart okozott a politikai palettán, és hogy a Fidesz akár két éven belül széteshet.

Toroczkai szerint Magyar Péter programjukból "lopott", és eleinte úgy tűnt, mintha a Mi Hazánk Mozgalmat célozná meg, de később inkább a DK felé fordult. A Mi Hazánk elnöke úgy véli, hogy Magyar Péter a se Orbán, se Gyurcsány harmadik utas politikájával sikereket érhet el, és biztos benne, hogy vannak olyan szavazók, akiket Magyar meg tudott téveszteni, de idővel visszatérnek a Mi Hazánkhoz.

Az interjúban Toroczkai arról is beszélt, hogy jelenleg három olyan párt van Magyarországon, amelyek komoly, kiépített szervezeti hálóval rendelkeznek: a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk. A pártelnök szerint a Mi Hazánk sikeresen megduplázta szavazótáborát a parlamentbe jutás óta eltelt két év alatt, és a közvélemény-kutatók alulbecsülik a népszerűségüket. Toroczkai kiemelte, hogy a Mi Hazánk az elmúlt évek alatt nulla százalékról 10–15 százalékos párttá nőtte ki magát, amit nagy eredménynek tart.

A Fidesz jövőjéről szólva Toroczkai nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a párt akár két éven belül széteshet, és ebben az esetben a Mi Hazánk maradhat az "egyetlen igazi, nemzeti, antiglobalista erő" Magyarországon. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy 2030 környékén népszavazást kezdeményeznének az EU-tagság kérdésében, de hangsúlyozta, hogy nem akarják egyedül kiléptetni Magyarországot az Európai Unióból.

Az antiszemita vádakról és a párttagokról készült karlendítős képekről is nyilatkozott Toroczkai, aki szerint ezek a vádak gyakran félreértelmezések eredményei. Példaként említette, hogy vele is előfordult hasonló helyzet, amikor Rómában "ave, Cézár"-t mondott, és a fényképen ez nem volt hallható, ami miatt náci köszöntésnek vélték a gesztust.

Toroczkai új európai pártcsaládot készül alakítani a német AfD vezetésével. A Mi Hazánk elnöke szerint időben kiderült, ki áll az ellenséggel szemben, és ki nem. A parlamenti munkájuk legfontosabb eredményeként említette az általános kútregisztráció megakadályozását és a napelemesek érdekeinek védelmét, amikor a kormánytól való gyors reakciójuknak köszönhetően 400-an csatlakoztak a felhívásukhoz, hogy pertársaságot alapítva bepereljék az államot, de a kormány végül meghátrált.

Toroczkai szerint beindult egy erodálódási folyamat a Fideszben, amely két éven belül felemésztheti a kormánypártot, és akkor egyedül maradhatnak a nemzeti oldalon. Hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban egy totális politikai átrendeződés zajlik, van egy zavar a politikai rendszerben, de úgy érzi, a Mi Hazánk folyamatosan, fokozatosan és egyenletesen erősödött.