Gyilkos bálnák támadnak a hajókra

A gyilkos bálnák több mint 600 hajóra támadtak rá 2020 óta, sokat elsüllyesztettek, és halálesetek is történtek. A jelenség mögött az állatok unalmát és a kékúszójú tonhal állományának növekedését azonosították a szakértők.

A tengerbiológusok szerint a gyilkos bálnák, vagyis a kardszárnyú delfinek, a rendkívül intelligens állatok közé tartoznak, és az agresszív viselkedésük mögött az unalom áll. A kutatók úgy vélik, hogy a hajók elleni támadások 2019 körül kezdődtek, amikor a természetvédelmi erőfeszítések és a halászati tilalmak következtében megnőtt a kékúszójú tonhal állománya, így a bálnáknak több szabadidejük maradt, és veszélyes játékokat találtak ki maguknak.

Egyes esetekben a gyilkos bálnák a kormánylapáttal játszanak, és sérülést okozva elsüllyesztik a tengeri járműveket. Alex Zerbini, a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság elnöke szerint a jelenség úgy kezdődhetett, hogy egy bálna megérintett egy hajócsavart, és úgy érezte, hogy ez szórakoztató. Ezután a viselkedés gyorsan terjedt a csoportokon belül, mivel az orkák rendkívül kifinomult tanulási képességekkel rendelkeznek.

A livescience.com beszámolója szerint a kardszárnyú delfinek korábban is indítottak hasonló trendeket, például döglött lazacokat viseltek kalapként, és más tárgyakkal vagy állatokkal is játszottak. A kékúszójú tonhal állományának növekedése miatt a bálnáknak már nem kellett minden idejüket a táplálékvadászattal tölteniük, így unatkozni kezdtek.

A szakértők azt javasolják, hogy a hajócsavarok és a kormánylapátok sima felületét göröngyös anyagokkal és olyan eszközökkel helyettesítsék, amelyek csattanó hangokat adnak ki, hogy elriasszák a bálnákat a közeledéstől. Zerbini hangsúlyozza, hogy nem szeretnének több hajót elsüllyeszteni, és az emberek bajba kerüljenek, de az állatoknak sem szabad bántódniuk, hiszen ez az ő élőhelyük.