Szegedi ellátási problémák: több mint 200 műtét maradt el

A Szegedi Tudományegyetemen komoly ellátási problémák adódtak, aminek következtében több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget kellett más intézményekbe irányítani. A gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás hiánya miatt a betegeket Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre kell szállítani.

A Népszava szerint a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) már hét hete szünetel a gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás, ami jelentős kihívások elé állítja a régiót. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egyetem nem kapott engedélyt a régi műtő újbóli használatára, mivel az nem felel meg az uniós és hazai előírásoknak.

Az ellátási hiány eredetileg csak négy napos szünettel kezdődött, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) nem adott engedélyt a műtő újrahasználatára, miután szembesült annak állapotával.

A probléma gyökere egy uniós pályázatból ered, amelyből Szeged 4,3 milliárd forintot kapott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum megépítésére. A projekt 2023-ra lezárult, de az építkezés még nem kezdődött el. Az eredeti tervek szerint egy 28 ágyas gyermeksebészeti osztályt és három kiemelt műtőt hoztak volna létre, de a forrás csökkenése miatt új terveket kellett készíteni.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is felhívta a figyelmet a problémára, és a Belügyminisztérium segítségét kérte. Az NNGYK és a belügyminisztérium képviselői megtekintették a helyszínt, de az NNGYK képviselője továbbra sem találta elfogadhatónak a műtő állapotát, így nem adták ki a használatbavételi engedélyt.

A Népszava érdeklődött a Szegedi Tudományegyetemnél, a Belügyminisztériumnál és az NNGYK-nál a helyzet fenntarthatóságáról és a probléma megoldására szabott határidőről. Választ csak az NNGYK adott, amely szerint a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is biztosítják, de más források szerint a műtéti ellátás továbbra sem megoldott.

A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa egy évig az orr-fül-gégészeti klinika kölcsön helyiségeiben dolgozott, és bár április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után visszaköltöznek az eredeti épületbe, a műtő megnyitásához szükséges új engedélyt nem sikerült megszerezni, mivel a festésen és a padozat újra burkolásán kívül lényegi fejlesztés nem történt.

A MOK 2024. április 16-án értesült arról, hogy a SZTE gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították, és a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezték át. A MOK megkereste a SZTE-t és Takács Péter egészségügyi államtitkárt, de választ nem kaptak. Ezt követően személyes egyeztetésen jelezték a problémát Pintér Sándor belügyminiszternek, aki azonnal intézkedett, de a tervezett megoldással kapcsolatban további információk nincsenek.

A gyermeksebészeti ellátás hiánya miatt a betegeket többnyire Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre kell szállítani, ahol többek között az Országos Baleseti Intézet, a Szent János, a Heim Pál, illetve a Bethesda kórház fogadja a szegedi gyerekeket. Van, akit mentővel visznek, de előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki a 175 vagy 225 kilométeres útnak.

A MOK egy hónapig válaszra sem méltatták a szegedi gyermeksebészeti ellátás leállásával kapcsolatban, és reméli, hogy nem „szivárogtatókat”, hanem megoldásokat keresnek a leállított szegedi gyermeksürgősségi kapcsán.