Tiszabura választásai: rekordok és kihívások

Tiszaburán, az ország egyik legszegényebb és legelmaradottabb településén, ötvenegy egyéni listás képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba a hat képviselői helyre, ami országos rekordnak számít. A polgármesteri címért öten indulnak, noha a település leendő vezetőjének komoly kihívásokkal kell szembenéznie: irgalmatlan munkanélküliség, közbiztonsági problémák, általános szegénység és éhező százak kilátástalansága jellemzi a helyzetet.

A választások lázában égő tiszaburaiak között megoszlanak a vélemények. Egyesek a regnáló Farkas Lászlót, a Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) jelöltjét támogatják, míg mások Vavrik Gézában, a Cigány Közösségek Szövetségének (CiKöSz) jelöltjében vagy Fehér Attilában, az Országos Roma Felemelkedésért Misszió Egyesület (ORFME) jelöltjében látják a megoldást. A helyi erőviszonyokat ismerők szerint két magyar származású jelölt, Vavrik és Fehér is esélyesek lehetnek a győzelemre a 95 százalékban romák által lakott településen.

A választási kampány során a tiszaburaiak szívesen osztották meg véleményüket, és az utcafórumokon heves viták alakultak ki a jelöltek és a falu jövője kapcsán. A helyiek közötti megosztottság akár családon belül is konfliktusokat generál.

A közbiztonság és a dizájner drogok térhódítása a legnagyobb problémák közé tartozik. Farkas László szerint a drogprobléma 120 családot érint közvetlenül, és a közmunkaprogramok már nem képesek kezelni a helyzetet. A közbiztonság javítása érdekében a Máltai Szeretetszolgálat addiktológiai ellátást biztosít, de a drogfogyasztás visszaszorítása és a rendőrhiány továbbra is komoly kihívást jelent.

Az infrastrukturális problémák is súlyosbítják a helyzetet: a szennyvízelvezetés nem megoldott, az iskolák túlzsúfoltak, a középületek hőszigetelése pedig korszerűtlen. A gyermekek 50 százaléka nem fejezi be a középiskolát, és a falu gazdálkodása is nehézségekkel küzd, havonta 16 millió forintot költenek közétkeztetésre.

Vavrik Géza szerint a jelenlegi vezetés politikai alapon különbözteti meg a falu lakóit, és a közpénzek felhasználása is problémás. Ő maga a CiKöSz jelöltjeként indul, és bírálja az önkormányzatot a közérdekű adatokhoz való hozzáférés megtagadása miatt. Fehér Attila is a közpénzek elvándorlását és a korrupciót emeli ki, és kritizálja a jelenlegi vezetést a drogfogyasztás támogatása miatt.

A választások közeledtével a tiszaburaiak egy része a viszonylagos nyugalom visszatértét várja, miközben mások változást sürgetnek, és a költözés lehetőségét fontolgatják a közbiztonság romlása és a drogprobléma miatt.