Tetovált Hitlerrel és horogkereszttel nem indul a választáson a táti független jelölt

Soltysiak Edina, aki a Komárom-Esztergom megyei Tát községben indult volna önkormányzati képviselőnek az Együtt Közösen Tátért független szervezet listáján, több, a náci ideológiához köthető tetoválással rendelkezik, de a botrány kirobbanása után visszalépett.

Az Együtt Közösen Tátért szervezet szerint a szavazatuk a jövőre szavaz, azonban Soltysiak Edina tetoválásai ellentmondanak ennek az üzenetnek. A jelölt innovatív fejlesztések és megújuló energiák iránti érdeklődését hirdeti, de közösségi médiában megosztott képei másfajta érdeklődésre is utalnak. Losonczi Dániel, a szervezet polgármesterjelöltje, Soltysiak Edina Facebook-profilját jelölte meg, amikor az önkormányzati jelölteket bemutatta. Soltysiak a közösségi médiában devilscat88 néven is jelen van.

Soltysiak tetoválásai között megtalálható a "Meine Ehre heißt Treue" kifejezés, ami a náci SS mottóját jelenti, és amelyet 2020 januárjától részben eltakart. A hátán egy Hitler-portré és egy tükrözött horogkereszt is látható, míg a derekán a 88 és a 14 számok, amelyek a neonáci szimbolikában jelentős szerepet játszanak. Az 88 a "Heil Hitler" köszöntést, a 14 pedig egy amerikai nacionalista fajvédő írásának 14 szavas mondatát jelképezi. Egy birodalmi sas tetoválás is látható a képernyőfotón, amely azóta privátra állított Instagram-profiljáról származik, és a náci kódokra még egy birodalmi sassal is ráerősített a feneke felett.

Az Együtt Közösen Tátért szervezetet megkerestük a jelölt tetoválásairól, akik válaszukban elhatárolódtak a kirekesztéstől és az emberek elítélésétől, de további nyilatkozatot nem kívántak tenni a témában. Soltysiak Edinától kétszer is érdeklődtünk a tetoválásaihoz való jelenlegi viszonyáról, de választ nem kaptunk. A magyar büntetőjogban a horogkereszt mint tiltott önkényuralmi jelkép szerepel, de a bűncselekmény elkövetéséhez a köznyugalom megzavarására alkalmas módon kell megtörténnie.

A Telex értesülései szerint Soltysiak Edina végül úgy döntött, hogy visszalép és nem indul a választásokon.