Tajvan válasza Kína hadgyakorlatára: fejlesztik a haditengerészetet

Május 23-án Kína váratlanul kétnapos hadgyakorlatot indított Tajvan körül, ami jelentős aggodalmat váltott ki a szigetországban, erre reagálva Tajpej bejelentette a hadihajók fejlesztési programjának újraindítását. A Naval News szerint a tajvani kormányzat úgy döntött, hogy szükség van a haditengerészet megerősítésére, különösen a Tajvani-szoros védelmében.

A kínai hadgyakorlatot követő napon a tajvani sajtóban megjelentek azok a hírek, amelyek szerint újra életre hívják az "Új generációs fregatt" programot. A projekt célja egy 6000 tonna vízkiszorítású hadihajó építése, amely jelentős fejlesztést jelent a korábban tervezett 4500 tonnás járművekhez képest.

A tajvani haditengerészet szakértői úgy ítélték meg, hogy a kisebb méretű hajókra nem lehetne felszerelni az összes modern fegyverrendszert, amelyek elengedhetetlenek a légi-, felszíni és tengeralattjáró elleni hadviseléshez. A fejlesztési program nem új keletű, már a 2016-os tajpeji haderőfejlesztési terv részét képezte, de akkor még kisebb méretű hajók építésével számoltak.

A tajvani hatóságok átvizsgálták a projektet, és megállapították, hogy a változtatások és késlekedések negatívan befolyásolták a fejlesztést. A tervek szerint az új generációs fregattokat fel szeretnék szerelni az amerikai Aegis-rendszerrel, amely egy fejlett rakétavédelmi rendszer, de jelenleg még nem kapott megerősítést Washingtonból, hogy ténylegesen hozzáférhetővé teszik-e Tajvan számára ezt a technológiát.