Szupercellás jégvihar sújtotta Debrecenben Mága Zoltán koncertjének főpróbáját

Mága Zoltán hegedűművész debreceni koncertjének főpróbáján két szupercellás zivatar támadta meg a Kossuth teret, ahol diónyi jégdarabok hullottak a református Nagytemplom előtti színpadra és nézőtérre, komoly károkat okozva a hangszereknek, technikai berendezéseknek és a kottáknak.

A Liszt Ferenc-díjas művész nem hagyta cserben a debreceni közönséget, és egy órás csúszással, de megtartotta a koncertet, amelyen a Nemzet Színészeivel és Kossuth-díjas előadókkal lépett fel. Mága Zoltán a koncert kezdetén hangsúlyozta, hogy a magyar nép összefogása a jégvihar ellenére is megmutatkozik, amit a debreceni lakosok is példázzák. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere köszönetet mondott a művésznek, és ígéretet tett, hogy jövőre is megrendezik Mága Zoltán újévi koncertjét a városban.

A vihar előtt a zenekari főpróba során a művészeknek és technikusoknak csak néhány másodpercük maradt, hogy menedéket keressenek, miközben óriási károk keletkeztek. A károk felmérése után Mága Zoltán úgy döntött, hogy a koncertet megtartja, és ezt a helyi sajtón keresztül is közölte.

Mága Zoltán elmondta, hogy bár 50 éves korában még sosem tapasztalt hasonló pusztítást, de úgy érezte, hogy a koncertet akár egy szál hegedűvel is meg kell tartania. Hálás köszönetet mondott minden résztvevőnek és a közönségnek, hangsúlyozva, hogy a szeretet és az összefogás mindent legyőz.

A koncerten a Nemzet Színészei közül többek között Bodrogi Gyula, Csikos Sándor, Esztergályos Cecília, Voith Ági, Koncz Gábor, valamint Sümegi Eszter és Bangó Margit is felléptek. Különleges produkciókat láthatott a közönség Molnár Levente és Fischl Mónika előadásában, valamint Mága Jennifer és Ifjabb Mága Zoltán is színpadra lépett. Az eseményen közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok, vezényelt Balassa Krisztián, továbbá részt vett Túri Lajos Péter és társulata, valamint a Soloriens Kórus is.

Mága Zoltán, aki a „50 év 50 koncert” sorozat debreceni állomásán lépett fel, bejelentette, hogy 3 millió forint értékben támogatja a debreceni hátrányos helyzetű gyermekeket. Papp László polgármester köszönetet mondott a művésznek, hogy a viharos időjárás ellenére is megtartotta a koncertet, és nem okozott csalódást a város lakóinak. Az eseménysorozatot Mága Zoltán idén Európa és Izrael békéjéért, valamint az állami gondozásban élő gyermekek megsegítéséért hívta életre.