Szijjártó: Trump és Fico példája a békepárti politikusokra leselkedő veszélyekről árulkodik

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a békepárti politikusokra ma rendkívüli nehézségek leselkednek, amit Donald Trump és Robert Fico esete is jól példáz.

Szijjártó Péter a marcali kampányfórumon beszélt arról, hogy a békepárti politikusokat különböző módszerekkel támadják meg. Kiemelte, hogy Donald Trumpot a választási kampány közepén találta bűnösnek a bíróság egy ügyben, és Robert Fico szlovák kormányfőt megpróbálták meggyilkolni. A külügyminiszter védelmébe vette Trumpot, aki szerinte a jogi úton érkező támadások áldozata, és ezt maga az amerikai elnök is megerősítette, amikor Amerikát kommunista országnak nevezte, ahol politikai okokból indítanak ellene pereket.

Szijjártó szerint Fico merénylet áldozatává válása is a békepárti politikusok elleni támadások sorába illeszkedik. Szijjártó és Orbán Viktor egyaránt Fico békepártiságát látják a merénylet hátterében.

Szijjártó a marcali közönség előtt bírálta az európai vezetők körében eluralkodó „háborús őrületet”. Hangsúlyozta, hogy a háború ellenére sem került közelebb a konfliktus megoldása, és a kormány álláspontja szerint a helyzet csak diplomáciai úton rendezhető. Beszélt az amerikai elnökválasztásról is, ahol szerinte változás várható, ha Donald Trump nyer, mivel ő egy „megoldó ember”, és vele nagyobb esély nyílhat a béke megteremtésére. A tárcavezető a városban tartott lakossági fórumon az ukrajnai háború eszkalációjának egyre súlyosabb veszélyével is riogatott, ostorozva a “háborús őrületet”, amely eluralkodott az európai vezetők körében, és rámutatva a kontinenst érő negatív következményekre. Szerinte a háború vége nem került közelebb a több százmilliárd eurónyi értékű fegyverszállítmányoktól, a konfliktus rendezése pedig egyedül diplomáciai úton képzelhető el.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a Nyugat sorozatosan elhibázott döntéseket hozott az invázió több mint két évvel ezelőtti megindítása óta, és sérelmezte, hogy a konfliktust izolálás helyett globalizálták. Rámutatott, hogy a magyar energiaimport költsége egy év alatt tízmilliárd euróval, azaz mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt, ami jelentős gazdasági terhet jelent az országnak.

„Ennyit kellett összegereblyézni innen-onnan, abszolút fontos és értelmes céloktól annak érdekében, hogy legyen fűtés, legyen meleg víz és maradjon működőképes az ország” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az infláció emelkedése miatt a tavalyi évet az áremelkedés letörésére kellett fordítani gazdaságfejlesztés és beruházások helyett.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy miközben Magyarország egymillió menekültet fogadott be, a nyugat-európaiak háborús játékokat űznek. Üdvözölte a közelgő svájci békekonferenciát, de problémásnak nevezte, hogy azon nem lesz jelen Oroszország. A magyar kormány is mérlegeli, milyen szinten vegyen részt a fórumon, mivel az eredményesség szempontjából korlátozott reményekkel kecsegtet.

A miniszter úgy vélte, hogy az orosz és az ukrán felet egyedül külső tényező ültetheti tárgyalóasztalhoz, jelenleg azonban a nagyhatalmak vezetői közül senki nem alkalmas erre a szerepre. Kijelentette, hogy ebben változás jöhet, ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, mivel ő egy „megoldó ember”, aki két lábbal áll a földön, és így vele minden eddiginél jobb esély kínálkozhat a béke megteremtésére.

Szijjártó Péter végül arra is kitért, hogy napjainkban rendkívüli nehézségekkel néznek szembe a békepárti politikusok, jól láthatóan „hol fizikai, hol jogi, hol politikai eszközökkel vadásznak rájuk”, amit világosan demonstrál, hogy Donald Trumpot a választási kampány közepében bűnösnek találta a bíróság egy ügyben, továbbá az is, hogy nemrég megpróbálták meggyilkolni Robert Fico szlovák kormányfőt.