A Rzeczpospolita elemzése a magyar politikai helyzetről

A lengyel Rzeczpospolita napilap egy egész oldalas cikkben foglalkozik a magyarországi európai választások előtti politikai helyzettel, kiemelve, hogy még a Fidesz szavazói között is megjelentek kételyek.

A lap szerint a Fidesz a 2010-es hatalomátvétel óta most számíthat a legrosszabb választási eredményre, annak ellenére, hogy a miniszterelnök által szervezett Békemeneten több tízezren vettek részt. A cikk kiemeli, hogy Orbán Viktor eddig sikeresen játszott a magyarok háborús félelmeire, de ez a taktika most nem bizonyul olyan hatékonynak, mint korábban. Ennek oka, hogy az év elején megjelent egy új ellenfél, Magyar Péter, aki másfajta kampányt folytat, mint a korábbi ellenzéki pártok, és aki úgy véli, ha rosszat mondana Oroszországról, azonnal elveszítené a támogatottságot, ami egy évtizedes agymosás eredménye.

Magyar Péter nem vitázik az orosz kapcsolatokról, és bár elismeri, hogy az Ukrajna elleni háborúban Putyin az agresszor, kritikával illeti az Európai Uniót is, amiért szerinte az EU "támadásait", vagyis a jogállamisági jogsértések miatt befagyasztott pénzeket, Orbán Viktor saját választóinak mozgósítására használja. A Rzeczpospolita szerint a Tisza párt kampánya arra összpontosít, hogy bemutassa, hogyan szerezte meg Orbán klánja az ország legjobb szállodáit és üdülőhelyeit. A lap említést tesz arról is, hogy Magyar tiltakozásokat szervezett a közszolgálati televízió székháza előtt, ami végül ahhoz vezetett, hogy az ellenzéki vezetőket beengedték a vitába.

Mikecz Dániel, a budapesti Republikon Intézet szakértője szerint Orbán Viktor eddig az ellenzék megosztottságára épített, de most először találkozik egy karizmatikus vezető köré szerveződő nagy ellenzéki csoporttal, ami korábban más országokban, például Csehországban, Szlovákiában és Emmanuel Macronnal Franciaországban is sikeres volt. Mikecz Dániel hozzáteszi, hogy sokan arra a következtetésre jutnak, hogy a Fidesz nem tévedhetetlen és nem is olyan erős, ami azt eredményezheti, hogy otthon maradnak a választások napján. A Rzeczpospolita megjegyzi, évek óta ez az első választás, amikor a Fidesz valódi kihívóval szembesül, ráadásul Magyar feltűnése is elég váratlanul jött. Magyar Péter korábban nyilatkozott a lapnak, hogy nem akarja kisiklatni mindazt, amit Orbán a gazdaságban és a családpolitikában tett.