Ugrásszerűen nő az 50 év alattiak rákos megbetegedéseinek száma

Az Egyesült Királyságban jelentősen megnőtt az 50 év alattiak körében a rákos megbetegedések száma, ami a rossz táplálkozási szokásokkal és a bélrendszer egészségének romlásával hozható összefüggésbe.

Az utóbbi két évtizedben 25 százalékkal nőtt a fiatalok körében a rákdiagnózisok száma, naponta körülbelül 100, évente pedig 35 000 olyan esetet regisztrálnak, amelyeket korábban főként idősebbeknél észleltek. A tudósok szerint ez a tendencia összefüggésben áll a túlzott ultra-feldolgozott ételek fogyasztásával.

A bélrákos megbetegedések növekedését a bélmikrobióma változásaihoz köthetők, amelyek csökkentik a szervezet képességét az elváltozó sejtekkel való megküzdésre. A bélgyulladást előidéző fusobacterium a magas cukor- és alacsony rosttartalmú étrenddel van összefüggésben, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Charles Swanton professzor, a Cancer Research UK vezető klinikusa szerint a rák továbbra is elsősorban az időseket érinti, de aggasztó, hogy a fiatalabb korosztályban is egyre gyakoribbá válik.

A Cancer Research UK adatai szerint az 1995-ös 100 000 főre vetített 132,9-es előfordulási arány 2019-re 164,6-ra nőtt a korai stádiumú megbetegedések esetében. A teljes előfordulási arány minden korosztályban 13 százalékkal emelkedett.

Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint az 50 év alattiak bélrákos sejtjei 15 évvel idősebbnek tűnnek a valós életkoruknál, ami a nyugati étrend hatására bekövetkező gyulladás és a baktériumok egyensúlyának megváltozása miatt lehet.

Magyarországon azonban javuló tendenciát figyelhetünk meg: 2000-ben 16 720, 2019-ben pedig már csak 11 643 daganatos megbetegedést regisztráltak az ötven év alattiak körében. A csökkenés szinte minden korcsoportban érzékelhető.

A Cancer Research UK „Grand Challenge” kutatási programot indított a betegség terjedésének és lehetséges okainak további vizsgálatára. Dr. Cathy Eng szerint a betegség terjedése világszerte megfigyelhető az 50 év alattiak körében, és összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, a cukorbetegséggel, a mozgásszegény életmóddal, valamint a dohányzással és az alkoholfogyasztással.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek, mint például a készételek, a fagylalt, a kolbász, a fagyasztott rántott csirke és a ketchup, sok hozzáadott zsírt, cukrot, sót, mesterséges színezéket, édesítőszereket és tartósítószereket tartalmaznak, ellentétben a gyümölcsökkel, zöldségekkel, magvakkal és tojással.