Rácz András szerint a Békemenetnek nincs hatása az ukrajnai háborúra

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója és Oroszország-szakértő szerint a hétvégén megrendezett Békemenetnek semmilyen valós hatása nincs az ukrajnai konfliktusra. A szakértő Facebook-oldalán osztotta meg véleményét, amely szerint a kormánypárti tüntetők sétája nem befolyásolja a háború menetét.

Rácz András "nettó hazugságnak" nevezte a Fidesz állításait, miszerint Magyarország "belesodródna" a háborúba, vagy magyar fiataloknak kötelezően kellene harcolniuk Ukrajnáért. Kijelentette, hogy sem az Európai Unió, sem a NATO nem hozhat olyan döntést, amely kötelezné a tagállamokat katonák küldésére Ukrajnába. Megemlítette, hogy bár vannak olyan tagállamok, mint például Franciaország, amelyek kiképző missziókat küldenek, Magyarországnak nem kötelező csatlakoznia, és a harcoló erők küldéséről sincs szó.

A szakértő szerint amíg Ukrajna ellenáll és harcol, Oroszországnak nincs elegendő ereje a NATO-val szembeni nyílt konfrontációra. Rácz kiemelte, hogy az orosz szárazföldi és légidesszant erők nagy része, körülbelül 90%-a, az ukrajnai konfliktusban van lekötve. Úgy véli, hogy éppen az, hogy Ukrajna hatékonyan védekezik és leköti az orosz erőket, az a fő garancia arra, hogy a magyar fiataloknak ne kelljen részt venniük a harcokban.

Rácz háromféle módon látja Magyarország hatékonyabb béketeremtő szerepét. Az első lehetőség, hogy tovább gyengíti Ukrajnát, ami szerinte a "tömegsírok 'békéjét'" erősítené, de úgy véli, hogy a Békemenet törzsközönsége ezt nem feltétlenül támogatná. A második, hogy Magyarország nehezíti a szankciók elfogadását és Ukrajna pénzügyi támogatását, de végül mindig megszavazza ezeket, és a nyugati fegyverszállítmányokat is átengedi a területén, azzal a feltétellel, hogy azok ne Kárpátaljára irányuljanak.

A harmadik lehetőségként Rácz egyfajta "Svájc-II" modellt vázolt fel, ahol Magyarország, mint az EU és NATO tagja, elismert és profi diplomáciai szolgálattal rendelkezik, és képes lenne hatékonyan közvetíteni a konfliktusban. Úgy véli, ha Magyarországnak lenne ilyen képessége, akkor valóban tudna is tenni a békéért.