Putyin ellenfeleit lehallgató állam az EU-ban

Újabb lehallgatási botrány került napvilágra, amelyben Putyin-ellenes újságírók és aktivisták okostelefonjait hallgatták le az izraeli Pegasus kémprogram segítségével az Európai Unió területén – számolt be róla a Guardian.

A lehallgatásokat a Torontói Egyetem Acces Now és Citizen Lab kutatócsoportja, valamint Nikolai Kvantaliani független szakértő tárták fel, akik a digitális szabadságjogok védelmezői. A Pegasus kémprogramot egy izraeli cég, az NSO fejlesztette ki állami megbízásból, eredetileg terrorcsoportok megfigyelésére. A program képes bármely okostelefon teljes körű ellenőrzésére és kommunikációjának nyomon követésére.

A célpontok között volt Galina Timcsenko, a Medúza független hírügynökség társalapítója, valamint egy névtelenséget kérő orosz újságíró, aki Litvániában él. Andrej Szannyikov fehérorosz ellenzéki vezetőt, aki Lukasenka elnökkel szemben indult az elnökválasztáson, több mint két évig figyelték a Pegasus programmal. Két másik fehérorosz aktivistát, akik Varsóban élnek és szintén Lukasenka rendszerével szemben állnak, az Apple figyelmeztette a telefonjukon lévő kémprogramra.

A szakértők szerint a lehallgatások mögött egyetlen megbízó állhat, és bár az elkövető államot még nem azonosították, a lehetséges gyanúsítottak között szerepelhetnek NATO-tagállamok is. Észtország és Lettország is rendelkezik a Pegasus kémprogrammal, de utóbbi csak saját területén használja, így kiesik a gyanúsítottak közül. Észtország viszont Európa-szerte alkalmazza a programot.

Az izraeli NSO cég állítása szerint a Pegasust csakis az USA szövetségeseinek adták el. Joe Biden amerikai elnök 2021-ben feketelistára tette az NSO-t, és Oroszországot Kínával együtt mint stratégiai ellenfelet nevezte meg, ami csökkenti annak valószínűségét, hogy az orosz hírszerzés lenne a lehallgatások mögött. Szannyikov szerint azonban az orosz FSZB állhat a megfigyelések mögött, akár közvetlenül, akár más államok titkosszolgálatain keresztül.

A Guardian riportere megkereste az izraeli NSO-t is, akik megerősítették, hogy a Pegasust csak az USA szövetségeseinek adták el. A kérdés tehát továbbra is nyitott: melyik szövetséges állam titkosszolgálata figyelhette meg Putyin ellenfeleit az Európai Unió területén?