Veszélyjelzés az egész országra: ítéletidő várható hétfőn

Az ország öt megyéjére másodfokú, míg a többi területre elsőfokú veszélyjelzést adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt. Hétfőn a délutáni órákban több helyen is záporok és zivatarok kialakulására kell számítani, amelyeket viharos széllökések és jégeső is kísérhet.

A HungaroMet előrejelzése szerint hétfőn a késő délelőtti órákig legfeljebb csak néhol, majd ezt követően már egyre többfelé válik valószínűvé a záporok és zivatarok kialakulása, míg déli órákig csak elszórtan lehetnek nagyobb esőzések. Az egész országra sárga figyelmeztető jelzést adtak ki, a déli vármegyékben a narancssárga jelzés van érvényben. A Dunántúlon késő délutánig, majd a Duna vonalától keletre kora estétől jellemzőbbek lesznek a zivatarok. A zivatarokat viharos, 60-90 km/órásnál erősebb széllökések, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti, amely akár 30 mm-t is meghaladó csapadékot jelenthet.

Különösen a Dunántúl északi részén lehet arra számítani, hogy az egymást követő vagy egy adott helyen többször képződő zivatarok miatt rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat, és villámárvíz is kialakulhat. A déli, délkeleti tájakon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki heves zivatarok a késő délutáni, kora esti órákban, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. Az elsődleges veszélyforrás a viharos, 90 km/órásnál erősebb szélrohamok lehetnek, de nagyobb méretű jég (> 2 cm) és felhőszakadás is társulhat hozzá. Az éjszakai órákban már kevesebb helyen várható zivatartevékenység, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Hétfő este az összefüggő felhőzet és a csapadékzóna egyre inkább az északi és a dunántúli megyék fölé húzódik, miközben az ország délkeleti felében szakadozik, csökken a felhőzet, és a csapadékhajlam is fokozatosan megszűnik. Másutt a záporokat, zivatarokat még éjjel is főként felhőszakadás, néhol jégeső, illetve viharos széllökések kísérhetik. Az átmenetileg kevésbé felhős tájakon a hajnali órákban foltokban pára, köd képződhet.

Kedden az országban már csak elsőfokú viharjelzés lesz érvényben, de ezt villámlás is kísérheti. Az időjárásra vonatkozó figyelmeztetések mellett a nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között, míg késő este 15 és 22 fok közötti értékekre számíthatunk. A zivataroktól függetlenül a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

Szerdán több lesz a napsütés, már csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A nyugatias szél mérsékelt, időnként élénk lesz. Délutánra 24 és 29 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön is a napsütésé lesz a főszerep. Zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. A szél főként a Dunántúlon és északon-északkeleten támadhat fel. 25 és 30 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

Pénteken folytatódik a napos, nyári idő. Záporok, zivatarok helyenként északon, északkeleten lehetnek. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A csúcshőmérséklet 26-32 fok között alakulhat.