Zivatar és felhőszakadás: országos figyelmeztetés

Az egész ország területére kiadott figyelmeztetés szerint számítani kell záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre és erős széllökésekre.

A HungaroMet előrejelzése alapján hétfőn délután egy ciklon érkezik, amely nagy nedvességtartalmú levegőt szállít Magyarország felé, és erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, amelyből sok helyen alakulhat ki zápor és zivatar. A csapadékgócokat nemcsak felhőszakadás, hanem jégeső és viharos széllökések is kísérhetik, és helyenként jelentős mennyiségű csapadékra kell felkészülni.

Nyolc megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém – másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetés van érvényben a hevesebb zivatarok miatt, melyeket villámlások, erős szél és jégeső is kísérhet. Emellett Somogy és Zala vármegyék egyes járásaira is kiadták a másodfokú riasztást felhőszakadás veszélye miatt. Az ország többi részén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki zivatar és felhőszakadás veszélye miatt.

A déli órákig csak néhol, utána egyre többfelé várható zápor, zivatar. Késő délutánig leginkább a Dunántúlon, kora estétől a Duna vonalától keletre alakulhatnak ki zivatarok. A zivatarokat általában viharos, óránkénti 60 kilométeres sebességet meghaladó széllökés, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti. Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő, illetve adott pont felett lokálisan 50 millimétert meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat.

A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel délen, délkeleten alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó szélroham lesz, de nagyobb, akár két centimétert is meghaladó jég, valamint felhőszakadás is társulhat hozzá. A zivatartevékenység éjszaka is folytatódik, de csökken a zivatarok száma.

Múlt héten kétszer is szupercella alakult ki Debrecen térségében, ahol a város utcáit diónyi jég borította, és az extrém időjárásról több videófelvétel is készült.

Kedden még számítani lehet esőre, de szerdától szárazabb és melegebb levegő érkezik. A meleg időben a csípőszúnyogok akár egy hét alatt is kifejlődhetnek, ezért a héten a főváros III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületében, illetve Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron irtják a szúnyogokat a szakemberek. Győr-Moson-Sopron vármegyében biológiai lárvagyérítést végeznek, a kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre pedig hetvenöt településen lehet számítani. A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras