Oroszország jelentős területi előnyre tett szert Ukrajnában, de a veszteségek magasak

Oroszország 2024 júniusában, a váratlan harkivi offenzíva sikerei révén, 201 négyzetkilométerrel növelte a megszállt ukrajnai területeit, ami 2023 januárja óta a legnagyobb területi nyereség. A megszerzett területek jelentős része a Harkiv régióban található, míg a többi Bahmut és Avgyijivka környékén helyezkedik el. Az oroszok által ellenőrzött terület így Ukrajna 17,57 százalékára nőtt, ami havi szinten 0,03 százalékos növekedést jelent. Ez a terület nagyságrendileg közel áll egy fél Debrecen méretéhez.

Az elmúlt egy év során Ukrajna volt az egyetlen, amely hasonló mértékű területi nyereséget ért el, egyszer, 2023 júniusában. Oroszország legutóbbi jelentős területi nyeresége 2023 januárjában volt, amikor is egy hónap alatt 324 négyzetkilométert, vagyis egy Kecskemét nagyságú területet foglaltak el.

A mostani orosz előretörés azonban lassulni látszik, hiszen a határ menti Vovcsanszk városában az ukrán erők már ellentámadásba lendültek. Az orosz Astra portál által közzétett videóban egy Anton Andrejev nevű orosz katona beszámolója szerint a harkivi offenzíva kezdetén 100 fős századuk mára mindössze 12 főre apadt. Az orosz egységek hatalmas veszteségeket szenvedtek, különösen Vovcsanszk ostromában, ahol a könnyűfegyverzetű gyalogság drónok és géppuskák kereszttűzében küzdött, és a századok létszáma 5-10 főre csökkent, mielőtt engedélyezték volna a visszavonulást. Andrejev kritikusan nyilatkozott a moszkvai vezetésről, és tisztelegni akart azok emléke előtt, akik egyszerű katonaként haltak meg.