Oroszország a nigeri uránvagyon megszerzésére törekszik

Moszkva a Roszatom állami nukleáris vállalaton keresztül próbálja átvenni a francia Orano cég uránvagyonát Nigerben, ami újabb kihívást jelenthet a nyugati érdekek számára Afrikában.

Az ügyben járatos források szerint Oroszország célja, hogy a Roszatom segítségével megszerezze a francia állami ellenőrzés alatt álló Orano vállalat helyét Nigerben. A Nukleáris Világszövetség adatai szerint Niger 2022-ben a világ uránbányászati termelésének körülbelül 4 százalékát adta.

A Roszatom már kapcsolatba lépett a nigeri katonai vezetésű hatóságokkal a francia vállalat tulajdonában lévő eszközök megszerzésének lehetőségéről. Egy moszkvai forrás szerint a tárgyalások még korai szakaszban vannak, és a feltételek még nem kerültek meghatározásra.

Niger katonai vezetése, amely 2023 nyarán került hatalomra, szorosabb biztonsági kapcsolatokat alakított ki Oroszországgal, ami lehetőséget teremtett Moszkva számára, hogy hozzáférjen a bányászati érdekeltségekhez és újjáélessze afrikai jelenlétét.

Mark Hibbs, a Carnegie Endowment for International Peace berlini nukleáris elemzője szerint Oroszország fokozta gazdasági, diplomáciai és katonai kapcsolatait Afrikában, és a kontinenst stratégiai befektetési lehetőségnek tekintik.

Az Orano vállalat, amely többségi részesedéssel rendelkezik több nigeri bányavállalatban, mint például a Somair külszíni bánya, a Cominak, egy mára bezárt földalatti bánya és az Imouraren projekt üzemeltető társaságában, nem tud a Niger és az orosz szervezetek közötti tárgyalásokról. Az Orano szerint július óta folytatja a kapcsolatfelvételt Niger új vezetőivel. A Roszatom, a francia elnökség és a Kreml szóvivői nem válaszoltak a megkeresésekre.

Niger, amely a világ egyik legszegényebb országa, a puccsot követően kiutasította a francia erőket és felmondta az Egyesült Államokkal kötött biztonsági megállapodást. 2024 áprilisában orosz katonai kiképzők érkeztek Niameybe, hogy a nigeri erőket a Moszkva által szállított légvédelmi rendszerek használatára oktassák.

Márciusban egy nigeri küldöttség részt vett az Atomexpo fórumon Szocsiban, amelyet a Roszatom támogatott.

Franciaország, amely atomreaktorai üzemanyagellátásához szükséges urán egy részét Nigerből szerzi, a villamosenergia-termelésének 65 százalékát atomenergiából nyeri. Az Euratom Ellátási Ügynökség adatai szerint az Európai Unió közművállalatai 2022-ben uránszükségleteik mintegy negyedét Nigerből szerezték be, míg a Bloomberg szerint Niger a hetedik legnagyobb beszállító volt az EU számára.

Az urán ára közben 17 éves csúcsra emelkedett, részben a nigeri katonai hatalomátvétel miatt leállt export következtében.

Párizs és Moszkva, annak ellenére, hogy versengenek és konfrontálódnak az ukrajnai invázió miatt, továbbra is együttműködnek nukleáris területen. A Roszatom gépeket biztosít Franciaország számára, hogy üzemanyagot gyártsanak az orosz reaktoroknak Kelet-Európában, miközben Franciaország továbbra is Oroszországba küldi nukleáris hulladékának egy részét újrahasznosításra.

Az Orano több mint 50 éve van jelen Nigerben, és a Szaharában található Imouraren projekt akár 35 évig is képes lett volna ellátni Franciaország 57 üzemképes reaktorát üzemanyaggal.