J. Robert Oppenheimer unokája és egy atomtámadás túlélője találkozója Hirosimában

Hirosimában egy megható találkozóra került sor, amikor J. Robert Oppenheimer unokája, Charles Oppenheimer, az 1945-ös atomtámadás egyik túlélőjével, Ogura Keikóval találkozott.

Az amerikai atombomba egyik feltalálójának, Robert Oppenheimernek az unokája, Charles Oppenheimer, a hirosimai látogatása során kifejtette, hogy a nagyhatalmak közötti feszültség növekedése és a fegyverkezési verseny folytatódása miatt fontos a nagyapja tanácsaiból tanulni. Charles hangsúlyozta a nemzetközi szolidaritás fontosságát és a világbékén való elgondolkodás szükségességét. Tokiói sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hirosimai utazás lehetőséget adott számára a múlt tanulmányozására és az atombomba következményeinek megismerésére. Charles Oppenheimer szerint az emberiségnek nem szabad semmilyen bombát, így atombombát sem használnia.

A fizikus unokája június 1-jén látogatott el Hirosimába, ahol meglátogatta az amerikai atomtámadás áldozatainak emlékművét és találkozott Ogura Keikóval, aki nyolcéves korában élte túl a tragédiát.

Ogura Keiko korábban, a G7 hirosimai csúcstalálkozóján találkozott a hét legfejlettebb ipari ország vezetőivel.

Az Egyesült Államok által a második világháború végén Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák voltak az első és egyetlen alkalommal használt atomfegyverek a harctéren. Hirosimában a robbanás következtében 70-100 ezer ember vesztette életét, Nagaszakiban pedig további 70 ezer ember. Az atomtámadások következtében a sugárbetegségben, rákban és más betegségekben elhunytak száma mára meghaladta a félmilliót.