Önkéntes nyugdíjpénztárak hozama rekordmagasságban

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelt vagyona jelentős növekedést mutatott az elmúlt év során, a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján közel 25 százalékos emelkedést értek el, ami a működési eredmények tekintetében is évek óta nem látott szintet jelent.

Az idei év első negyedévében az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon mértéke elérte a 2023,5 milliárd forintot, ami 23,7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A befektetési tevékenység eredménye is kiemelkedően magas, 68,1 milliárd forintot tükrözve, ami 84,3 százalékos emelkedés a korábbi adatokhoz képest.

A pénztárak működési eredménye is pozitív irányba mozdult el, 185 millió forintra nőtt, ami szintén évek óta nem tapasztalt magasság. Ebben szerepet játszhatott, hogy a pénztárak emelték az egységes tagdíj minimális összegét, így például a Postás 5800 forintról 6800 forintra, míg az MBH Gondoskodás (az egykori MKB Gondoskodás) 6000 forintról 8000 forintra növelte a havi tagdíjat.

A tagok száma azonban nem mutatott jelentős változást, továbbra is körülbelül egymillió ember gondoskodik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokkal a nyugdíjas éveikre.