Gázáramlás csökkenése és egy ritka lelet felfedezése Norvégiában

Norvégiából jelentősen visszaesett a gázáramlás, ami az európai földgáz árának megugrását eredményezte, miközben egy norvég gazda ritka, viking kori kardot talált földmunka közben.

Előre nem tervezett üzemszünetek miatt csökkent a gázáramlás Norvégia felől, ami hatással volt az európai földgázpiacra. A Gassco norvég állami gázvállalat értesítéseit figyelő befektetők számára a tervezett szezonális karbantartásoknak június elejére kellett volna csökkenteniük a gázszállításra gyakorolt hatást. Azonban az előre nem tervezett események és a munkálatok esetleges meghosszabbítása jelentős hatással van a piacra, tekintettel arra, hogy Norvégia fontos szerepet tölt be a földgázellátásban Európában.

A Gassco tájékoztatása szerint a norvég gázt fogadó brit Easington terminál és a norvégiai Nyhamna gáztermelő üzembe irányuló áramlások jelenleg nem állnak rendelkezésre, és az üzemszünetek időtartama is bizonytalan. A holland gáztőzsdén a TTF jegyzése 6 százalékos emelkedést mutatott, jelenleg 4 százalékos a plusz, ami a február végi lokális mélypont óta 58 százalékos áremelkedést jelent.

Egy másik érdekesség Norvégiából, hogy Øyvind Tveitane Lovr nevű gazda egy ritka, viking kori kardot talált, miközben a földjén dolgozott. A fémtárgyat először egy régi kerti eszköznek nézte, de később rájött, hogy egy kard markolatáról van szó, és értesítette a hatóságokat. Norvégiában az ilyen leletek az állam tulajdonát képezik, és kötelező őket bejelenteni. A szakemberek megállapították, hogy a kard 37 centiméter hosszú, de eredetileg nagyobb volt, mivel a penge majdnem fele hiányzik.

A kardra vésett szövegek alapján a régészek azt gyanítják, hogy a Frank Birodalomban készülhetett a viking korban, valamikor 900 és 1050 között. A szövegekkel ellátott kardok rendkívül ritkák, Norvégiában eddig csak 45, Európaszerte pedig 170 darabot találtak.