Németország feldolgozóipara a javulás jeleit mutatja

A német feldolgozóipar visszaesése jelentősen lassult májusban, ami arra utal, hogy a szektor talán túljutott a legnehezebb időszakon. Az új megrendelések csökkenése két év óta a legkisebb mértékű, ami pozitív előjelekkel kecsegtet a közeljövőre nézve.

A német gazdaság, Európa egyik meghatározó ipari motorja, lassan kezd elmozdulni a mélypont felől. A Hamburg Commercial Bank (HCOB) által közzétett beszerzési menedzserindex (BMI) májusban 45,4-re emelkedett az áprilisi 42,5-ről, ami bár még az ipari aktivitás növekedését jelző 50-es szint alatt van, mégis okot ad az optimizmusra.

Az új megrendelések helyzete is kedvező változást mutat, hiszen májusban ezek a megrendelések a legkisebb mértékben csökkentek az elmúlt két évben. A termelés visszaesése is lassult, ami tovább erősíti a reményeket a közelgő növekedésre.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza szerint bár még korai lenne teljes megnyugvásra helyezkedni, a jelek szerint a gazdaság a helyes irányba indult el. De la Rubia kiemelte, hogy a vállalatok készletszintjeinek gyors csökkenése arra utal, hogy a keresletet alábecsülték, és a készletek felhasználásával próbálják ezt kompenzálni.

A következő 12 hónapra vonatkozóan is növekvő optimizmust tapasztalhatunk a vállalatok körében. A beruházásokba és a kereslet fellendülésébe vetett reményeket fejezik ki, amit az alacsonyabb kamatlábak is támogatnak. Habár kihívások még mindig adottak, úgy tűnik, van okunk a bizakodásra, hogy Németország feldolgozóipara lassan, de biztosan talpra áll.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének csökkenése májusban tovább lassult és már közelít a stabil szint felé, ami a S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI májusra vonatkozóan 47,3 pontra emelkedett az előző havi 45,7 pontról, ami 14 hónapja a legenyhébb 50 pont alatti érték. A legutóbbi 50 pont feletti érték a 2022 júniusi 52,1 pont volt, ami a következő hónapban 49,6 pontra esett, az azóta elért legalacsonyabb érték pedig a 2023 júliusi 42,7 pont volt. Az index májusi értékét elsősorban az új megrendelések, az export és a beszerzési tevékenység csökkenésének mérséklődő üteme javította fel. A termelés inputköltségei marginális mértékben csökkentek, és a termékárak is ismét mérséklődtek. A feldolgozóiparban az üzleti hangulat 2022 februárja óta a legmagasabb szintet érte el.