Mundruczó Kornél új filmje a fiatal Sztálinról és legjobb barátjáról

Mundruczó Kornél, az Oscar-jelölt Pieces of a Woman, a Jupiter holdja, a Fehér isten és a Delta rendezője, The Revolution According to Kamo címmel készíti el következő filmjét, amely a fiatal Sztálin életét és barátságát fogja feldolgozni.

A Variety információi szerint a film középpontjában a tehetős kereskedőcsaládban született Szimon Arsaki Ter-Petroszjan, mozgalmi nevén Kamo, és a hihetetlen szegénységből induló Soso, azaz a későbbi Szovjetunió első emberévé vált Sztálin áll majd. A történet a két férfi három évtizedes kapcsolatát mutatja be, 1891-től Kamo 1922-ben bekövetkezett haláláig. Mundruczó a filmről úgy nyilatkozott, hogy a végeredmény egy történelmi film lesz, amelyet akár gengszterfilmként is tekinthetünk majd.

A rendező hozzátette, hogy a film kevésbé foglalkozik majd azzal a kérdéssel, hogy valaki gonosznak születik-e, inkább a hatalom működését, egy ember csúcsra jutását és a mély barátságot helyezi előtérbe, kiemelve, hogy a két férfi gyerekkoruk óta ismerte egymást. Mundruczó elmondása szerint a forgatókönyv vonzereje abban rejlik, hogy a történelem egyik legbrutálisabb időszakát egy igaz barát és elvtárs szemszögéből mutatja be, és ahelyett, hogy életrajzi film lenne, a történet egy egyedi szemszögből mutatja meg, hogy a legtisztább érzelmeket is megmérgezheti a hatalom.

A film forgatása 2025-ben kezdődik Georgiában, a producere Mike Goodridge lesz, akinek korábbi munkája, a Santosh, a Cannes-i Filmfesztiválon az Un Certain Regard-válogatásban szerepelt. A produkciót többek között Ilya Stewart és öt másik produkciós cég – köztük a magyar Proton Cinema – is támogatja.

Mundruczó jelenleg az Egyesült Államokban, Bostonban forgat, az At the Sea című dráma főszerepét Amy Adams, a Golden Globe-díjas színésznő alakítja, a forgatókönyvet pedig felesége és alkotótársa, Wéber Kata írta, aki a The Revolution According to Kamo film alapjául szolgáló sztorit is megírta az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski és Ben Hopkins által írt forgatókönyvből. Az At the Sea egy egykor híres és sikeres nő életéről szól, akinek szembe kell néznie az életével járó kihívásokkal.