Gázai övezetben pusztító károk a műholdfelvételek tanúsága szerint

Az ENSZ műholdas központja (UNOSAT) adatai szerint a Gázai övezet épületeinek több mint fele megrongálódott vagy megsemmisült az izraeli-palesztin konfliktus következtében.

Az UNOSAT legfrissebb műholdfelvételeinek elemzése alapján a Gázai övezetben található épületek mintegy 55 százaléka sérült meg vagy semmisült meg a folyamatban lévő hadműveletek során. A közösségi portálon közzétett információk szerint a tavaly májusi, majd októberi és az idei májusi felvételek összehasonlítása alapján 137 239 lakóház érintettségét azonosították, melyek többsége társasházi lakóingatlan.

A május végi összesítés szerint 36 591 épület teljesen megsemmisült, 16 513 súlyosan, 47 368 közepesen megrongálódott, és 36 825 épület vált sérülékennyé. Az UNOSAT jelentése kiemeli, hogy a legfrissebb összegzés óta a deir al-balahi és az észak-gázai kormányzóság területén jelentették a legtöbb új káreseményt, összesen 2613 és 2368 esetben. Különösen súlyos a helyzet a Nuszejrát településen, ahol április eleje óta 1216 lakóház rongálódott meg.