Microsoft újítás: izgalom és aggodalom

Kiberbiztonsági szakértők szerint a Microsoft által bejelentett új Recall funkció jelentős kockázatokat rejt magában, melyek "katasztrófához" vezethetnek.

A The Verge információi szerint a Microsoft hamarosan egy új funkcióval, a Recall-lal bővíti a Windows operációs rendszert, amely a Microsoft Copilot+ PC-kel együtt kerül majd piacra június 18-án. Ez az újítás lehetővé teszi, hogy a helyi mesterséges intelligencia hálózatok folyamatosan figyelemmel kísérjék a felhasználók tevékenységét, így minden tevékenység néhány másodperc alatt újra megnyithatóvá válik egy idővonal segítségével.

Kevin Beaumont kiberbiztonsági szakértő szerint azonban ez a fejlesztés jelentős biztonsági kockázatokat hordoz. A mesterséges intelligencia által létrehozott adatbázisok, amelyek a felhasználók tevékenységét rögzítik, könnyű célponttá válhatnak a hekkerek számára. Már léteznek olyan vírusok, amelyekkel az online csalók képesek hitelesítő adatokat és egyéb információkat ellopni. Beaumont szerint a Recall funkció lehetővé teszi a fenyegető szereplők számára, hogy automatizálják azoknak az adatoknak a lekérdezését, amelyeket a felhasználó valaha megtekintett.

A Microsoft válaszul hangsúlyozta, hogy a Recall egy opcionális funkció, és adatvédelmi beállításokat is beépítettek a rendszerbe. A felhasználók képesek lesznek letiltani bizonyos URL-eket és alkalmazásokat, amelyek adatait a rendszer nem fogja tárolni.

Azonban a Recall nem végez tartalmi moderálást, ami azt jelenti, hogy a jelszavak, pénzügyi számlaszámok és egyéb érzékeny adatok is megjelenhetnek az általa készített képernyőképeken, különösen, ha a webhelyek nem követik a szabványos internetes protokollokat, mint például a jelszó bevitelének álcázása. A Microsoft ezzel kapcsolatban is figyelmeztetést adott ki.

A Microsoft elnöke, Brad Smith elismerte, hogy a mesterséges intelligencia kockázatot jelent a sértő tartalmak létrehozásában, beleértve az MI által generált deepfake-eket is, amelyek egyre gyakrabban fordulnak elő a választások során világszerte, többek között Indiában, az Egyesült Államokban, Pakisztánban és Indonéziában. Ezek a tartalmak gyakran nehezen megkülönböztethetőek az eredeti felvételektől, ezért alkalmasak az emberek félrevezetésére. Az Európa Parlamenti választásokat június 6. és 9. között tartják majd a tagállamokban, ami egybeesik a Microsoft új funkciójának piacra kerülésével. Ugyancsak júniusban lép majd életbe az Unió mesterséges intelligencia szabályozására kidolgozott rendelete, amellyel globálisan szeretnének példát mutatni az új technológia szabályozásában. A Microsoft tréningeket is szervez az Európa Parlamenti képviselőjelöltjeinek, hogy felkészítsék őket a mesterséges intelligenciában rejlő dezinformációs veszélyre. Smith azt is kijelentette, hogy ugyan eddig nem láttak jelentős törekvéseket az AI által generált hamis tartalmak terjesztésére az EU-ban, még nincs vége a választásoknak, tehát nem zárható ki, hogy az utolsó héten ezek is felbukkannak a kampányban.