Az amerikai Budapest, Tokaj és Nyitra temetőjének felújítása

A Georgia állambeli magyar települések, Budapest, Tokaj és Nyitra egykori temetője megújult, és ismét látogatható állapotban van.

Az 1880-as évek végén Ralph L. Spencer amerikai üzletember ötlete nyomán magyar bevándorlók kezdték el a bortermelést Georgiában, amelynek eredményeképpen Budapest mellett több kisebb település is létrejött, köztük a szlovák Nyitra és a magyarok által lakott Tokaj. A helyi alkoholtilalom azonban véget vetett a bortermelésnek, és a magyarok a bányákban találtak munkát. Az utolsó temetés a budapesti temetőben hatvan évvel ezelőtt, 1964-ben történt, és a sírkert azóta jelentős felújítás nélkül maradt.

A Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza 2022-ben vált a temető tulajdonosává, ezt követően kezdődött meg a sírkövek helyreállítása és a sírhelyek újbóli kimérése. Gyucha Attila, a Georgia Egyetemen dolgozó magyar régész is segített a munkálatokban, amelynek eredményeképpen minden sírhely felett újra sírkő áll, út épült, és a kimosott részek feltöltésre kerültek.

A felújítást többek között a nemzetpolitikai államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő, vállalkozások és magánemberek is támogatták. Az átadóünnepségen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is részt vett, aki kiemelte a temetők jelentőségét, mint amelyek összekötik a múltat a jövővel, és a feltámadásba vetett hit reménységét is hordozzák. Szilágyi megköszönte a közösségi vezetőknek a felújításban vállalt szerepüket, hangsúlyozva, hogy a közösség az elődök és ősök iránti tisztelet köré szerveződik.