"Akit gyorsan lehűtenek, az túléli" - az élet is ellehetetlenül az indiai hőségben

A legforróbb napon, szerdán közel 53 Celsius-fokot is mértek Delhiben. A szélsőséges időjárás vasárnapig legalább 77 áldozattal járt, de a valós szám ennél is nagyobb lehet. A forróságnak leginkább kitett építőipari és gyári munkások számára kötelező sziesztát írtak elő, de vannak, akik épp a hőség miatt kénytelenek többet dolgozni.

Az 52 Celsius-fokot meghaladta, egyes mérések szerint a 53-at is megközelítette a csúcshőmérséklet Indiában, a szélsőséges időjárás vasárnapig már 77 áldozattal járt a CNN cikke szerint. A hőség különösen veszélyes az idősekre, és azokra, akik olyan munkakörben tevékenykednek, amelyben egész nap napon vagy hűtés nélküli helyiségekben dolgoznak. Az indiai kormányzat kötelező szieszta előírásával próbálja védeni a munkásokat: az építkezésen dolgozókat munkáltatóik déltől délután háromig kötelezően fizetett szabadságra küldik.

Az idei első áldozat egy 40 éves gyári vendégmunkás volt, akit hőguta miatt szállítottak egy Delhi-i kórházba. "Akit gyorsan lehűtenek, az stabilizálódik és túléli. De ha túl későn kerülnek kórházba és későn tudunk beavatkozni, akkor magas a halál esélye. Nem tudjuk megmenteni őket, ha túl későn érkeznek" – mondta a Ram Manohar Lohiya (RML) kórház orvosa, Ajay Shukla a CNN-nek.

A házhozszállítással foglalkozó cégek egyértelműen érzékelik a kereslet növekedését a legforróbb órákban, ami viszont azzal jár, hogy a futároknak épp ekkor kell még több időt az utcán tölteni. Az árusoknak szintén nehézségeket okoz a forróság, hiszen ők nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, a forgalmuk viszont jóval alacsonyabb. Kali Prasad, aki kocsijáról hideg vizet és limonádét árul, arról panaszkodott a CNN-nek, hogy a meleg miatt nincs senki az utcákon.

Egy tanulmány szerint 2021-ben 167,2 milliárd munkaóra esett ki az elviselhetetlen hőség miatt, ami az indiai GDP 5,4 százalékának megfelelő jövedelemkieséshez vezetett. A hőség hatására egyre több a tűzeset is, amely gyakran a klímaberendezések túlmelegedésére vezethető vissza. A hőhullám ráadásul az április óta tartó választással is egybeesett. Az áldozatok közül 33-an a választás lebonyolításában működtek közre szavazóbiztosként.

Szerdán Delhiben 52,9 Celsius-fokot mértek, a városban az elmúlt években rendszeresen 45 fok fölé kúszott a hőmérséklet, de ilyen forróság még sosem volt. Az Indiai Meteorológiai Hatóság vasárnap arról tájékoztatott, hogy a hét közepéig fennmaradhat még a hőhullám, ezt követően a dél felől érkező monszun hozhat lehűlést. Az ország a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, a karbonsemlegesség elérésére 2070 a kitűzött céldátum.

: CNN