Maya Hawke a nepotizmusról és karrierjéről beszélt

Maya Hawke, Ethan Hawke és Uma Thurman lánya, elismerte, hogy a Hawke név jelentősen hozzájárult karrierje alakulásához, és hogy Quentin Tarantino is részben ezért választotta ki a "Volt egyszer egy... Hollywood" című filmjébe.

A nepotizmus, vagyis amikor valaki családi kapcsolatok révén jut előnyökhöz, nem idegen jelenség Hollywoodban. Maya Hawke a The Times-nak adott interjújában beszélt arról, hogy gyakran csak a neve miatt választották ki szerepekre, és felvetette a kérdést, hogy mit ért volna azzal, ha visszautasítja ezeket a lehetőségeket, tudván, hogy nem kizárólag saját érdemei alapján kapja meg őket.

Hawke elmondta, hogy karrierje kezdetén két lehetősége volt: vagy nevet változtat és megpróbál saját lábán megállni, vagy elfogadja, hogy a neve miatt kapja meg a lehetőségeket. Ő a második utat választotta, és bár sokan viccelődtek ezen, őt ez nem zavarta, mivel szüleivel őszinte és nyílt a kapcsolata.

Első jelentősebb szerepét Quentin Tarantino 2019-es filmjében, a "Volt egyszer egy... Hollywoodban"-ban kapta meg. Akkoriban úgy nyilatkozott, hogy ügynökein keresztül került kapcsolatba a projekttel, és egy próbafelvételt készített, amit apjával vettek fel a szobájában, majd elküldtek Tarantinónak. Most azonban Hawke pontosított és beismerte, hogy a nepotizmus jelentős szerepet játszott a sikerében, és korábban sem gondolta, hogy kizárólag saját érdemei miatt kapta meg a szerepet.

A nepo babyk, vagyis azok a gyerekek, akik szüleik révén jutnak előnyökhöz, egyre gyakrabban kerülnek szóba Hollywoodban. A kifejezést gyakran pejoratív értelemben használják, és többnyire nőkre alkalmazzák. Lily Allen, Keith Allen brit színész lánya például kiemelte, hogy bár a testvérét, Alfiet nem nevezik nepo babynek, őt igen, ami arra utalhat, hogy a nepotizmus kérdése nők esetében érzékenyebb téma lehet.

Maya Hawke-ot legtöbben a Stranger Things című Netflix-sorozatból ismerhetik, amelyben Robin Buckley-t alakítja. Még 2019-ben, pontosabban a harmadik évadban csatlakozott a sci-fi sorozat stábjához, jóllehet karrierjét modellkedéssel kezdte. A színésznő nemrég a The Times-nak azt nyilatkozta, hogy bár a nepo babyként tartják számon, cseppet sem zavarja. Őszintén vállalta családi hátterét, és úgy véli, hogy a 'megérdemel' szó olyan bonyolult, hiszen sokan megérdemelnék, hogy ilyen élete legyen, de mégsem élhetik ezt az életet. Hawke elfogadta, hogy úgy jutott el oda, ahova, hogy meg sem érdemelte, és ha nem él a lehetőséggel, az semmiben sem változtatna.