Matolcsy György egy kínai csatornának: Mi mutatjuk a jó példát a világnak

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György szerint Magyarország képes arra, hogy kölcsönösen előnyös megállapodásokat kössön Kínával, és ezzel jó példát mutasson a világnak.

A jegybankelnök a CGTN kínai tévécsatornának adott interjújában beszélt a világ előtt álló kihívásokról. "A világ a növekvő geopolitikai feszültségek, a globális gazdasági növekedés lassulása és a halmozódó pénzügyi kockázatok miatt sorsdöntő pillanat előtt áll" – mondta Matolcsy György.

Matolcsy hangsúlyozta, hogy sürgős szükség van egy diverzifikált nemzetközi pénzügyi rendszer újjáépítésére és létrehozására, amely képes biztosítani a globális pénzügyi stabilitást és támogatni a jövőbeli gazdasági növekedést. "E kihívások kezelése érdekében a kormányoknak és az intézményeknek konszenzusra kell jutniuk a szabályokról, és azokat a globális együttműködés megerősítése érdekében életbe kell léptetniük" – tette hozzá.

A jegybankelnök kiemelte, hogy Magyarország próbál az első lenni a Kínával való kapcsolatai elmélyítése során, legyen szó gazdasági vagy pénzügyi együttműködésről. "Ezáltal megmutathatjuk, hogy képesek vagyunk kölcsönösen előnyös megállapodásokra jutni" – mondta Matolcsy, hozzátéve, hogy ez különösen fontos, mivel néhány nyugati ország tart a Kína jelentette kihívásoktól.

A Magyar Nemzeti Bank nem csak a nemzetközi kapcsolatok terén mutat példát, hanem a kulturális örökség megőrzésében is aktív szerepet vállal. A nyilvános konzultációt követően összeállították a 2025-ös évre szóló emlékérme-kibocsátási programot. A jövő évben tizennégy témában tervezik 24 emlékérme közreadását, ebből nyolc egy korábban megkezdett sorozat folytatása lesz. Az emlékérmék között helyet kapnak a magyar irodalom, nyelvészet, oktatás- és nevelésügy, valamint tudományos élet meghatározó személyei és évfordulói is, mint például Jókai Mór 200., Brunszvik Teréz 250. és Apáczai Csere János 400. születési évfordulója, illetve az MTA alapításának és a látássérültek speciális intézményi formában történő oktatásának bicentenáriuma. 2025-ben az Ügyvédi Kamara fennállásának 150. évfordulója alkalmából is megjelenik egy standard ezüst emlékérme.