Manfred Weber: Nincs együttműködés Orbánnal

„Az, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók ügyében blokkolta az EU-tagállamok többségének akaratát, egész Európában nagy felháborodást váltott ki. A jövőben Orbán nem tarthatja majd túszként az egész EU-t. Nem szabad hagynunk, hogy a blokkolók diktálják a tempót,” mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában.

Weber szerint a magyar kormány és a kormánysajtó által terjesztett állítás, miszerint ő be akarja vezetni az európai uniós sorkatonaságot, egy félreértésen alapul. Az ominózus beszédében valójában a németországi sorozásról beszélt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung interjújában a politikus kijelentette, hogy csak olyan pártokkal kívánnak együttműködni, amelyek Európa-pártiak, Ukrajna-pártiak és a jogállamiság hívei. Ezt a határvonalat két évvel ezelőtti megválasztása óta világosan meghúzta.

A lap arra is rákérdezett, hogy ez a határvonal rugalmas-e, tekintettel arra, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egyszerre barátkozik a Néppárttal és Marine Le Pennel. Weber határozottan válaszolt: „Nem. Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel PiS-szel, amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot. Mi vagyunk a polgári centrum, és az első sorban állunk az Európa elpusztítására törekvők elleni harcban.”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung érdeklődött egy esetleges európai uniós hadseregről is. Weber szerint bár a német Bundeswehr bevetéséről nem az Unió, hanem a német parlament dönt, egy közös hadsereg létrehozása szükséges lenne. Hozzátette, hogy a német parlament már döntött az európai hadsereg létrehozásáról, de a francia nemzetgyűlés elutasította a javaslatot. Szerinte ebben a kérdésben hasonló határozott döntésre lenne szükség, mint amikor az euró bevezetéséről döntöttek.

A Politico által végzett vizsgálat szerint a Fidesz a Meta- és Google-hirdetésekre költött összegekben is verhetetlen volt, ráadásul a Google-n a második helyen a Fideszhez kötődő Mediaworks áll. Az európai parlamenti választások véghajrájában a Fidesz mindenkit felülmúlt a Google platformjain, annak 35 millió weboldalból álló hirdetéshálózatán, valamint az európaiak több mint fele által használt Meta Facebookon és Instagramon. A Fidesz a múlt hónapban csaknem 900 ezer eurót költött fizetett politikai hirdetésekre, összesen 636 ezer eurót Facebook-, és 230 eurót a Google-hirdetésekre.

A Fidesz hirdetéseiben a baloldali ellenfeleket Brüsszel és Soros György kiszolgálóiként ábrázolta, míg egy másik hirdetésben a szélsőjobboldali párt „békepártként” pozícionálta magát, azzal vádolva ellenfeleit, hogy háborúpártiak. A Politico szerint ez egyértelmű utalás arra, hogy Orbán támogatja Oroszországot, és leginkább Vlagyimir Putyin orosz elnök javára legszívesebben véget vetne az orosz-ukrán háborúnak.

Az Európai Néppárt az elmúlt hónapban több mint 550 000 eurót költött Facebook- és Instagram-hirdetésekre, amelyekben olyan üzeneteket népszerűsítettek, mint a mezőgazdasági termelők környezetvédelmi szabályozásának csökkentése és a családok védelme. Azonban a Politico szerint a politikai pártok mellett a nonprofit szervezetek és a médiumok is beszálltak a politikai üzenetek online terjesztésében, Magyarországon például a Mediaworks többek között Magyar Pétert bíráló tartalmak hirdetésére költött a Google-ön 117 ezer eurót.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)