Maldon sárfutása: Jótékonysági verseny az idősotthonok megsegítésére

Az angliai Maldon városában megrendezett hagyományos sármaraton, a Maldon Mud Race idén ünnepelte fél évszázados jubileumát, ahol a résztvevők a Blackwater folyó sáros partján mérettetik meg magukat, jótékonysági célokért küzdve.

Minden évben több százan vesznek részt a Maldon Mud Race-en, amely egy nagyszabású jótékonysági akció a helyi ügyek előmozdítására. Az idei esemény az 50. alkalommal megrendezett verseny volt, ahol a résztvevőknek a Blackwater folyó 400 méteres szakaszán kell átkelniük apálykor a mély, vendégmarasztaló sárban. A férfiaknál Peter Carlsson, míg a nőknél Vicki Riley lett az első helyezett. A korábbi években közel 20 ezer ember vett részt a versenyen, és több mint 35 000 fontot osztottak szét jótékonysági célokra.

A verseny hagyománya 1974-re nyúlik vissza, amikor egy közeli kocsma törzsvendége kihívást kapott, hogy vacsorához öltözve szolgáljon fel ételt a folyóparton. Ehhez át kellett száguldania a folyón egy ott várakozó söröshordóig, ott meg kellett inni egy korsó sört, majd vissza kellett futnia. Azóta a verseny egyre több látogatót vonz Európa szerte, és az esemény által támogatott jótékonysági szervezetek közé tartozik a Farleigh Hospice, a Great Ormond Street Hospice és az Essex & Herts Air Ambulance.

A Maldon Mud Race elnöke, Brian Farrington az Essex Live-nak elmondta, hogy a versenyen kívül számos más esemény is helyet kap, mint például a kacsaverseny, a versenyzők jelmezversenye, valamint a bódék széles választéka, rágcsálnivalókkal és promóciós ajándékokkal. „A tartalmas nap közel 12 hónapos előzetes tervezéssel jár, és mindig akad néhány meglepetés. Ahogy az esemény egyre növekszik, úgy bővítjük kínálatunkat” - tette hozzá Farrington.