Majdnem világrekorder magyar függőhíd tesztelése

A Trianoni békeszerződés aláírásának 103. évfordulójára, a Nemzeti Összetartozás napján kerül sor a Nemzeti Összetartozás Hídjának hivatalos átadására, amely a maga nemében majdnem világrekordernek számít. A híd 700 méter hosszúságú és 83 méter magasságban húzódik, járófelülete pedig 1,2 méter széles, így kétirányú gyalogosforgalom számára is alkalmas. A hídra egyszerre maximum háromszáz személy léphet fel, a belépődíj pedig egységesen 5000 forint, amelyért cserébe korlátlan ideig élvezhető a híd adta kilátás.

A híd elhelyezkedése miatt gyakran szeles környezetben található, és házak fölé épült. Idén januárban egy viharos széllel járó esemény során lehullott építési burkolat okozott károkat egy alatta lévő házban. A híd 10 m/s (36 km/h) feletti szélsebesség esetén zárva tart, mivel ilyenkor a hídszerkezet hangos zúgást hallat.

A híd alatti lakosok aggályai között szerepel a híd súlyának a hegybe öntött betonhídfő általi tartása is. A fémszerkezet önmagában 200 tonnát nyom, és a hídfőknél kialakuló 1000 tonnás húzóerő hatására a beton kifelé húzódik a sziklából, ami további aggodalmak forrása a helyiek körében.

A magasból történő betekintés is problémát jelent a környékbeliek számára, akik már a híd építése alatt is zavarónak találták a munkások hangját, és attól tartanak, hogy a hídon egyszerre tartózkodó turisták zaját is hallani fogják. Emellett félelmük van a hídról leejthető tárgyak okozta balesetekkel kapcsolatban is. A hídfők építése során a két hegyoldal letarolása, és a rengeteg kivágott fa szintén nem nyerte el a helyiek tetszését.

A Zemplén Kalandpark, mint üzemeltető, biztonsági intézkedéseket ígér: a híd két végén biztonsági emberek, a hídon pedig kamerák lesznek elhelyezve a szabályok betartásának ellenőrzésére. A letarolt hegyoldalakat pedig fákkal és bokrokkal ígérik helyreállítani.