Európa legmodernebb okosbörtöne épül Magyarországon

Európa legmodernebb és egyben legnagyobb okosbörtönének építése zajlik Csengerben, ahol már az idei ősszel fogadhatják az első rabokat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint az új intézmény megnyitását erre az évre tervezik, és az 5 és fél hektár területű börtön 5000 fő befogadására lesz alkalmas.

Az okosbörtön mesterséges intelligenciával felszerelt eszközökkel lesz ellátva, amelyek a kiemelt biztonság garantálását szolgálják. Az MI alapú technológiák képesek lesznek előre kiszúrni a rendkívüli eseményeket és figyelmeztetni a szakembereket. Ilyen például az a rendszer, amely a rabok viselkedését és arckifejezését figyeli, előre jelzést adva a felügyelőknek a potenciális incidensekről.

A börtönben megvalósuló SAFE-rendszer lehetővé teszi a felügyelők számára, hogy bárhol és bármikor hozzáférjenek a fogvatartottak legfontosabb adataihoz. Ez a rendszer már a hagyományos börtönökben is használatos.

A telemedicina alkalmazása is helyet kap az intézményben, amely a távgyógyítást támogatja, csökkentve ezzel a biztonsági kockázatokat és az előállítási, valamint felügyeleti költségeket.

Az új börtön kulcs- és papírmentes lesz, ami a biztonsági és környezetvédelmi előnyök mellett szól. A berendezési tárgyakat, mint az asztalok, ülőkék, ágyak és szekrények, a rabok maguk készítik, és a tervek szerint június végéig összesen 878 asztalt, 1575 ülőkét, 1554 ágyat és 1529 szekrényt gyártanak le. A bútorokat úgy tervezték, hogy falhoz szerelhetőek legyenek, ezáltal növelve a biztonságot.