Bankkártya vagy Revolut: hogyan fizetnek külföldön a magyarok?

Elképesztő összeget hagytunk tavaly külföldön, amikor vakációztunk, és idén várhatóan új csúcsot döntenek a külföldi magyar bankkártyás költések.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi nyáron, a III. negyedévben új csúcsot jelentő, 44,7 millió esetben vásároltak magyar bankkártyával külföldi kereskedőnél, és az elköltött 669 milliárd forint is új csúcsot jelentett. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ezek a számok nem csak a magyarok külföldi utazásaival, hanem az internetes webshopok példátlan forgalombővülésével magyarázhatóak, hiszen a külföldön regisztrált magyar bankkártyás vásárlási tranzakciók közel 78, értékenek pedig 79 százaléka úgy történik meg, hogy a bankkártya tulajdonos jó eséllyel el sem hagyja Magyarország határait.

Ennek ellenére a nyaralás alatt fizikai vásárlásokkal is új csúcsot döntenek honfitársaink, a kérdés csak az, mennyivel haladjuk meg az eddig elképzelhetetlennek tűnő 15 milliós külföldi fizikai bankkártyás vásárlás darabszámát és a 200 milliárd forintos költést. Tavaly a harmadik negyedévben 14,7 millió esetben került elő magyar bankkártya külföldi kereskedőnél, amelyek során közel 199 milliárd forintot fizettek az ügyfelek a nyaralásuk alatt.

A jegybanki adatokat elemző szakértő szerint az elmúlt év egészére a külföldi kártyás költések darabszáma több mint harmadával volt magasabb, mint a 2022-es évben. A nyári negyedévben 34 százalékos növekedést lehetett látni tranzakciószámban, noha 2022 harmadik negyedéve bámulatos, közel 11 millió darabos kártyás fizetéssel abszolút csúcstartónak számított. A covid előtti utolsó nyáron, 2019-ben alig több mint 9 millió alkalommal használták külföldön a magyarok a bankkártyáikat.

Az elköltött összegben annak ellenére nem ilyen meredek a növekedés, a tavalyi nyári negyedévben 23 százalékkal több pénzt költöttünk csak külföldi kereskedőnél, mint egy évvel korábban. Ez egyértelműen azt jelzi vissza, hogy az átlagmagyarnak bizony alaposan lecsupaszította a pénztárcáját az infláció.

Gergely Péter annak ellenére biztos az újabb csúcsdöntésben, hogy a magyarok körében egyre népszerűbb Revolut már több, mint 1 millió magyar ügyféllel büszkélkedhet, és az ő külföldi kártyás költéseik nem számítanak magyar bankkártyás költésnek. Nagy kérdés az, hogy tovább tart-e a tudatos bankkártya használat a külföldi költéseknél is. Miközben Magyarországon évek óta csökken a készpénzfelvételek darabszáma, addig - a covid időszakát leszámítva - egészen a tavalyi év második negyedévéig folyamatosan emelkedett a külföldi készpénz felvételek száma.

2022 III. negyedévében 407 000 esetben vettek fel kártyával pénzt honfitársaink, több mint 32 milliárd forint értékben. Tavaly ugyanakkor a nyári hónapokban sem érte el a készpénzfelvételek száma a 380 ezret és a felvett összegben is 2 százalékos csökkenést mutatott ki a statisztika.

A bankkártyás fizetések biztonságára azonban fokozottan oda kell figyelni, hiszen a csalók egyre rafináltabb módszerekkel próbálkoznak. A Yettel ügyfeleit érintő friss eset is ezt támasztja alá, ahol egy hamis weboldal próbálta megszerezni a feltöltőkártyás egyenlegfeltöltést kezdeményező ügyfelek bankkártya-adatait. A csaló weboldal megtévesztésig hasonlított a szolgáltató eredeti weboldalára, és a Google találati eredmények első szponzorált találataként jelent meg, ami még a helyes webcímet is megjelenítette, így a kattintásig lényegében meg sem állapítható volt, hogy csalásról van szó. A Yettel arra kéri az ügyfeleit, hogy a feltöltőkártyás egyenlegfeltöltéshez használják az alkalmazást vagy az erre szolgáló hivatalos weboldalt, és saját mobilinternet-hálózatán már kizárta a csaló weboldal elérhetőségét. Az ügyfelek megtévesztésében az is közrejátszik, hogy a hamis weboldal eredetinek tűnő Yettel-weboldalként jelenik meg a Google találati eredmények első szponzorált találataként – itt még helyes webcímet mutatva –, így a kattintásig szinte nem is állapítható meg, hogy csalásról van szó, és egy hamis, csaló weboldalra vezet a link. A Yettel kéri ügyfeleit, hogy feltöltőkártyás egyenlegfeltöltéshez a biztonságos Yettel alkalmazást, vagy webes egyenlegfeltöltés esetén a szolgáltató hivatalos weboldalát keresse fel a https://www.yettel.hu/feltoltes címen.