Magyar állam rekordmennyiségű Facebook adatkérése és az Instagram kötelező reklámszünete

A magyar hatóságok a tavalyi évben rekordmennyiségű felhasználói adatot kértek ki a Facebooktól, közel 2700 felhasználó tevékenységéről érdeklődtek, de a kérések kevesebb mint 60 százalékát teljesítették a Metától. Az Instagramon pedig egy új, kötelező reklámszünetet tesztelnek, ami ellen a felhasználók hevesen tiltakoznak.

A Meta átláthatósági jelentése szerint a magyar hatóságok 2023-ban kétszer annyi adatkérést nyújtottak be, mint az előző évben, és csak a második félévben 1083 kormányzati adatkérést kaptak, amelyek rekordszámú, 1267 ember vagy oldal adataira vonatkoztak. Összesen 2116 kérvénnyel fordultak a Metához Magyarországról, ami kiemelkedő a hasonló lakosságszámú Csehországhoz képest, ahol 1421 alkalommal kértek adatot, viszont kevesebb, mint az osztrákok által benyújtott 3311 kérvény.

A magyar kormányzat 2680 Facebook-fiókról kért információt, ami rekordnak számít, és a megkeresések többségénél bírósági eljárásokra hivatkoztak, de voltak vészhelyzeti kérelmek is, amelyek súlyos bűncselekmények megelőzésére vagy keresett személyek felderítésére is vonatkozhatnak. A Meta azonban nem teljesítette az összes kérelmet, a második félévben csak 65,93 százalékban, míg az első félévben 50,63 százalékban adtak érdemi választ, ami alacsonyabb, mint Ausztria 75 százalékos, vagy Csehország 80 százalék feletti teljesítési aránya. Az elmúlt nyolc évben átlagosan 50,68 százalékban tartották csak formailag megfelelőnek vagy jogilag indokoltnak a megkereséseket, de ez az arány 2023-ban 60 százalék körülire emelkedett.

Az Instagramon egy új hirdetési formátumot tesztelnek, amelyet a felhasználók nem tudnak átugrani, és 3-5 másodpercig kell nézniük ahhoz, hogy visszatérhessenek a hírfolyamhoz. Ez a kötelező reklámszünet komoly felháborodást váltott ki, és sokan az Instagram elhagyásával fenyegetőznek, ha a Meta bevezeti ezt a formátumot. Egyelőre sem a Meta, sem az Instagram nem nyilatkozott az új hirdetési módszerrel kapcsolatban. A kérések sokféle adatra vonatkozhatnak, például a Facebookra való belépés földrajzi adataitól kezdve a kapcsolati hálókig, üzenetadatokig vagy a feltöltött képek eredeti exif-adataiig.

A hatóságoknak protokoll szerint általában szigorú eljárással kell igazolniuk, hogy tényleg jogosan kérik ki az adatokat: házkutatási parancsot, vagy bírósági végzést kell beszerezniük az adatkérés indoklására. A kikért adatok vonatkozhatnak az eszköz típusára, a belépés földrajzi helyére, kapcsolati hálókra, üzenetadatokra, valamint a feltöltött képek adataira és egyéb digitálisan rögzített információra.