Az emberekre is veszélyt jelentő madárinfluenza

Az Egyesült Államokban aggodalmat keltett egy mutálódott madárinfluenza-vírus, amely már nem csak a szárnyasokra, hanem az emberekre és az emlősökre is veszélyes lehet.

A madárinfluenza eddig ismert változatai főként a baromfikat érintették, azonban most úgy tűnik, hogy a tehenek is hordozhatják a betegséget. A Bloomberg jelentése szerint már a harmadik embernél mutatták ki a magas patogenitású H5N1 vírust. Habár a vírus egyelőre nem terjed emberről emberre és alacsony kockázatúnak minősül, a hatóságok felkészülnek a lehetséges újabb mutációkra, amelyek már emberek között is fertőzők lehetnek.

Washington jelenleg tárgyalásokat folytat a Pfizer és a Moderna gyógyszergyártókkal, hogy mielőbb hozzájuthassanak a madárinfluenza elleni mRNS vakcinához. A vírus elsősorban a vadon élő és a vándormadarakat sújtja, és gyakran jelent meg Európában, valamint Magyarországon is. Amennyiben az állományban kimutatják a fertőzést, az összes szárnyast le kell vágni a járványügyi előírásoknak megfelelően.

Az Egyesült Államokban eddig 67 szarvasmarha-állományban azonosították a fertőzést. Az első megbetegedést áprilisban észlelték, és azóta több államban is beigazolódott a vírus jelenléte. A szarvasmarhák ellenállóbbnak tűnnek a vírussal szemben, mint a baromfifélék.

Jelenleg három, madárinfluenzával fertőzött embert tartanak nyilván, akik mind gazdálkodók és szarvasmarhákkal érintkeztek. Tüneteik között influezaszerű jelek mellett szemviszketés és -gyulladás is előfordult, de az érintettek mind felépültek, és kórházi ellátásra nem volt szükségük.

Aggodalomra ad okot, hogy jelentős mennyiségű tejben és darált marhahúsban is felfedezték a vírus maradványait, ami arra utalhat, hogy a fertőzés mértéke nagyobb lehet, mint amit eddig kimutattak. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ugyanakkor kiemelte, hogy Európában a vírus csak a szárnyasok körében van jelen.