A régiós tőzsdék és Lengyelország gazdasági helyzete

A közép-kelet-európai tőzsdék és vállalatok gyorsjelentési szezonja lezárult, amely a lengyel gazdaság erősödését és a régiós nagy cégekbe történő befektetések vonzerejét támasztja alá. A gyorsjelentési szezon eredményei összességében a fogyasztáshoz kapcsolódó szektorok és a bankok kedvező helyzetét mutatják, amit a részvényárfolyamok emelkedése is tükröz. A CETOP NTR index, amely a legnagyobb tőkeértékű és tőzsdei forgalmú közép-európai vállalatok teljesítményét mutatja, 40 százalékos súllyal képviseli Lengyelországot, ami a részarány maximuma miatt van.

A lengyel gazdaság kiemelkedő teljesítménye a tavalyi választási eredményeknek és az európai uniós támogatási keretekhez való hozzáférésnek köszönhető, amelyek elősegítik az ország gazdasági fejlődését. A régióban továbbá Románia és Görögország is pozitív kilátásokkal rendelkezik, míg Törökország a monetáris politikában bekövetkezett változásoknak köszönhetően újra a befektetők érdeklődésének középpontjába került.

A régiós kockázatokat inkább a nemzetközi tényezők, mint az amerikai államháztartási hiány és a növekvő államadósság jelentik, míg az orosz-ukrán háború békés befejezése pozitív hatással lehet a régiós cégekre. Magyarországon az extraprofitadó kérdése kiemelt figyelmet kap, és a pénzügyi szakértők nem várnak jelentős javulást a költségvetési helyzetben az európai parlamenti választások után.

Az OTP Alapkezelő reagált a befektetői igényekre az OTP CETOP ETF alap bevezetésével, amely a Budapesti Értéktőzsdén keresztül a régió legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalataiba való befektetést kínál. Az alap diverzifikált és szélesebb régiós lefedettséget biztosít, és már az indulás óta folyamatos a tőkebeáramlás. Az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere, Kovács-Kvotidián Máté elégedett az eddigi eredményekkel és a kereslet folyamatos növekedésével.