Orosz befolyás a lengyel politikában

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint az orosz befolyásolási kísérletek jelen vannak Lengyelországban, és a PiS pártban is érzékelhetők.

A lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski a Gazeta Wyborcza-nak adott interjújában kifejtette, hogy az orosz és fehérorosz befolyásolási kísérletek veszélyeztetik az Európai Unió stabilitását. Sikorski szerint, ha nem sikerül megfelelően ellenőrizni a határokat, akkor a szélsőjobboldal előretörése fenyegeti a nemzeti és európai választásokat, ami az EU felbomlásához vezethet.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orosz ügynökök jelenléte érzékelhető Lengyelországban is, és ezért fontos az immunizálás a politikai rendszer és a közvélemény szintjén az orosz manipulációval szemben. Sikorski szerint Vlagyimir Putyin 2011 óta háborút folytat Lengyelország ellen, amit a moszkvai és szentpétervári tüntetések választási csalás elleni tiltakozása váltott ki.

A külügyminiszter állítása szerint az orosz befolyás a Jog és Igazságosság (PiS) pártban is megmutatkozik, ideológiai szinten. Sikorski szerint a párt Európa-ellenes, a kisebbségeket célzó propagandája, a "macsóság lengyel változatának kultusza", a közmédia korábbi működése, valamint a párt és az egyház kapcsolata hasonlít a putyinizmushoz. A PiS-hez kötődő sajtóban megjelent cikkek Putyin ajánlatát dicsőítik az európai tradicionalisták számára, amely nyugatellenes, haladásellenes és a modern világot vitatja.

Sikorski szerint a lakosság jelentős része fogékony a tekintélyelvű eszmékre és a hagyományos múlt iránti nosztalgiára, amit az oroszok felismertek és kihasználnak. Lengyelországban a PiS és a szélsőjobboldali Konföderáció szavazói lehetnek a célközönség.

A lengyel külügyminiszter említést tett arról is, hogy Lengyelország katonai segítséget nyújthat-e Ukrajnának. Sikorski szerint nem zárható ki semmilyen lehetőség, és fontos, hogy Putyin ne tudja megjósolni a következő lépéseket. Beszámolt arról is, hogy már járt Ukrajnában, ahol segélyt szállított, többek között Harkiv és Bahmut városokba, valamint Herszonba, amelyet az oroszok bombáztak.