Gödi Samsung-gyár blokádja az LMP által

Az LMP aktivistái hétfőn lezárták a gödi Samsung-gyár mindkét bejáratát, hogy megakadályozzák az akkumulátorüzem működését, miután a bíróság hatályon kívül helyezte a gyár környezethasználati engedélyét. Csárdi Antal, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a kormány és intézményei nem látták el a feladatukat, ezért az LMP maga kezdeményezte az akciót, amelynek célja, hogy a következő órákban megakadályozzák a gyárba való bejutást.

Az akció hat órán keresztül tartott, majd a rendőrök feloszlatták a demonstrációt, és igazoltatták a tiltakozókat, köztük Csárdi Antalt. A politikus álláspontja szerint a jelenlegi helyzet jogszerűtlen, és a termelést 98 százalékban le kellene állítani. A Pest Vármegyei Kormányhivatal azonban másképp látja a helyzetet: közleményük szerint a bíróság döntése nem jelenti a gyár teljes működésének felfüggesztését, hanem csupán bizonyos tevékenységek korlátozását, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. E szerint a gyárban a kazánokat legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltethetik, és más tevékenységek mértékét is csökkenteni kell.

A Budapest Környéki Törvényszék már több mint egy hónapja helyt adott a gödi civilek Samsung SDI Zrt. ellen benyújtott keresetének, és ideiglenesen hatálytalanította a gödi akkumulátorgyártó üzem környezethasználati engedélyét. Csárdi Antal hangsúlyozta, hogy a bíróság kimondta: a gyár jogszerűtlenül működik, és ha a kormány nem tartatja be az ítéletet, akkor ők maguk fogják betartatni. A civil szervezet szerint a hatóságnak el kellett volna rendelnie az üzem működésének felfüggesztését, a Samsungnak le kellett volna állítania a működéséhez szükséges belső erőművet és az akkumulátor-gyártósorokat, azonban ezt máig nem tették meg és hatályos engedély nélkül folytatták a termelést.

A bíróság döntése és az LMP akciója közötti ellentmondás rávilágít a környezetvédelmi engedélyek fontosságára és a kormányzati intézkedések hatékonyságának kérdésére. Az LMP a tüntetésükkel nyomatékosítani kívánja, hogy a környezetvédelmi előírások betartása minden vállalat számára kötelező, és a hatóságoknak érvényesíteniük kell ezeket az előírásokat. Az LMP aktivistái korábban májusban is tüntettek a gyárnál, akkor a Momentum és a Párbeszéd, valamint a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace támogatásával.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint nem túlzás azt állítani, hogy ez egy illegális gyár, ami illegálisan működik. „Hogy ez sajnos ma Magyarországon megtörténhet, az abból következik, hogy a kormány szisztematikusan leépítette a környezetvédelem jogszabályi hátterét és intézményrendszerét. A környezetvédelemért is felelős Energiaügyi Minisztériumot éppen ezért környezetszennyezési minisztériumnak kell hívni” – mondta, hozzátéve, hogy a blokáddal erre a problémára akarják felhívni a figyelmet.

A gödi helyzet tágabb kontextusa, hogy a magyar állam elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinál Magyarországból, vagyis minél több, minél nagyobb ázsiai akkumulátorgyár idetelepedését támogatja. A hozzánk érkező dél-koreai cégek azonban eddig nem nagyon igyekeztek betartani a rájuk vonatkozó szabályokat. Erre a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából. Nagy kérdés ezek után, mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének ügyében a másodfokú döntés, és hogy milyen buzgalommal tartatják majd be a hatóságok a szabályokat.