Ez az igazi szerelem: kitart új párja a megvakult lány mellett

Az igazi szerelem minden nehézséget legyőz. Egy tinédzser lány, Kitty Hinde vakon ébredt hetekkel azután, hogy megismerkedett új barátjával, Sammel, és úgy érzi, ez még közelebb hozta őket egymáshoz.

A 19 éves Kitty Hinde élete nagy részében látássérült volt, miután kilencéves korában glaukómát diagnosztizáltak nála, amely károsítja a látóideget. Számos kezelésen, köztük szaruhártya-átültetésen esett át, hogy megállítsa látásának elvesztését. Azonban, néhány héttel azután, hogy megismerkedett a 22 éves Sammel, megvakult, és azóta sem látott újra. Kitty szerint párja mindenben támogatja őt.

"Soha nem gondoltam volna, hogy vakon szerelmes leszek. Akkor találkoztam a barátommal, amikor kezdtem elveszíteni a látásomat. Néhány héttel azután, hogy összejöttünk, megvakultam. Sam ott volt, amikor először ébredtem fel vakon," mondta Kitty, aki gyerekkorában kapott különböző kezeléseket, mint például szemcseppeket, gyógyszereket és dréncsöveket a szemnyomás csökkentésére. Kitty már gyermekként felkészült arra, hogy egyszer megvakulhat.

Kitty középiskolába kerülésekor a látása egyre romlott, és 14 éves korában operálták a jobb szemét, ahol a sérült szaruhártyát donorszövettel helyettesítették. A transzplantáció célja a látásának visszanyerése volt, de két év után a szervezete kilökte a beültetett szövetet. "Amikor sokáig aludtam, felébredtem, és nem láttam. Kevesebb alvás után viszont láttam. Először havonta egyszer, aztán hetente egyszer volt ilyen, és most már sajnos egyáltalán nem látok," idézte fel Kitty.

Kitty és Sam 2023 májusában találkoztak egy szórakozóhelyen, és a férfi akkor sem hagyta el, amikor megtudta, hogy Kitty elveszíti a látását. A lány nehezen alkalmazkodott az új helyzethez, de mára elfogadta magát és az életét. "Nem is fogtam fel, amíg meg nem vakultam, hogy mennyire fontos a látás. Az, hogy nem láthatom Samet, az egyik legrosszabb dolog. Bármit megadnék, hogy láthassam őt, a szemébe nézhessek. Hálás vagyok, hogy megismerkedésünkkor még láthattam őt. Számomra ő az igazi. Nem hagyott el a bajban, azóta is együtt vagyunk, ez az igaz szerelem," mondta Kitty, aki korábban szeretett olvasni és tévét nézni, és most Sam olvas fel neki és meséli el, mi történik a képernyőn.

Az orvosok továbbra is keresik a módját annak, hogyan adhatnák vissza Kitty látását, például újabb transzplantációval, de nincs bizonyosság a sikerrel kapcsolatban.

A glaukóma, amelyet Kitty-nél diagnosztizáltak, a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás fő oka gyakran a megemelkedett szemnyomás, amely hátrányosan befolyásolja az idegrostok működését és anyagcseréjét. Ha időben felismerik és kezelik, gyógyítható, ellenkező esetben látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet.