A világ legnagyobb naperőműve csatlakozott a hálózatra Kínában

Kínában a héten üzembe helyezték a világ legnagyobb naperőművét, amely 5 gigawatt (GW) teljesítményű és körülbelül két és fél Paksi Atomerőmű kapacitásának felel meg.

Az új napelemfarm, amely 200 ezer hektáron terül el, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, Ürümcsi közelében helyezkedik el. A létesítmény évente körülbelül 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) villamosenergiát fog előállítani, ami elegendő lenne Pápua Új-Guinea áramellátásának biztosítására. A kínai állami vagyonfelügyelet jelentése szerint a napelemparkot a kínai Power Construction Corp. állami vállalat építette.

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület már korábban is otthont adott a világ két legnagyobb napelemparkjának, amelyek mindegyike 3 gigawatt kapacitású. A Global Energy Monitor adatai alapján ezek a létesítmények is Kína nyugati részén találhatók.

A ritkán lakott Hszincsiang tartomány kiemelkedő szerepet tölt be a megújuló energiák hasznosításában, hiszen az ott előállított villamos energia jelentős részét a sűrűn lakott keleti partvidékre szállítják.