Olaszországban díjazták a Kék Pelikant

A Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon Olaszországban a legjobb egész estés animációs film díját nyerte el Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje.

A Nemzeti Filmintézet által az MTI-nek hétfőn közölt információk szerint a zsűri külön kiemelte a film által képviselt cinéma vérité eklektikus újragondolását, amely egyedi és innovatív stílusban ünnepli a szabadságot. A Kék Pelikan egy humoros és nosztalgikus történetet dolgoz fel, amely néhány csibész barátról szól, akik hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes években. A film a magyar mozikban is látható, és hamarosan a kertmozikban és más szabadtéri vetítőhelyeken is megjelenik a műsoron.

A dokumentumfilm valós eseményeken alapul, és olyan színészek hangján keresztül elevenedik meg, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit. Csőre Gábor nemrégiben az RTL stábjának nyilatkozott a közelgő 2024-es választások kapcsán, és kifejtette, hogy szerinte a szavazásnak kötelezővé kellene válnia Magyarországon, sőt alkotmányba foglalná ezt az állampolgári kötelességet, és retorziókat is eszközölne az ügyben.

A zenei aláfestést népszerű magyar zenekarok szolgáltatják, köztük a Bonanza Banzai, a Hiperkarma és a Kispál és a Borz.

A Kék Pelikan producerei Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, vágója Szabó Dániel, zeneszerzői Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film az Umbrella Entertainment gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával és Temple Réka szakmai támogatásával, a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült. A JUNO11 Distribution végzi a film forgalmazását.

A Kék Pelikan már több mint 15 ezres nézettséget ért el a magyar mozikban, és a következő megmérettetésén az Annecy-i Fesztiválon vesz részt, amely az animációk világelső seregszemléje.