Jugger: a játék, ami megtanít félretenni az egódat

Kutyakoponyával rohangáló emberek két csapatra osztva ütik-vágják egymást – a koncepció elsőre abszurdnak tűnhet, azonban az 1989-es Hősök vére című posztapokaliptikus filmen alapuló játék a valóságba áthelyezve jóval barátságosabb színt ölt.

A sportág lényege, hogy a rivális csapat kosarába juttassuk a juggot, azaz a koponyát, amit a gyakorlatban egy labdával helyettesítenek. Valódi koponya hiányában a stilizált utánzat is megteszi, és a cél nem az ellenfél véresre püfölése, hanem óvatos megérintése a kipárnázott fegyverekkel. A játékidőt kavicsok dobálásával mérik, ahol egy kövecske másfél másodperccel egyenértékű.

Az első magyar jugger-minibajnokság a Margitszigeten került megrendezésre, ahol a harcosok töretlen kitartással küzdöttek egymás ellen.

Becsó Gergő, a Magyar Jugger Sportegyesület társelnöke szerint a játék a csapatmunkára helyezi a hangsúlyt, és a bizalmon alapuló kötelékek kialakítására ösztönöz. A jugger arra tanít, hogy az egó helyett a közös csapatmotivációt részesítsük előnyben.

A sportág szabályai országonként változhatnak, és a bíróknak is nehéz dolguk van a meccsek intenzitása és összetettsége miatt. A becsületesség így kiemelten fontos tulajdonsága a játékosoknak.

A meccseken számos fegyvernem használható, a kardoktól a láncos buzogányokig, amelyeket a csapatok maguk készítenek. A fegyvereknek biztonsági kritériumoknak kell megfelelniük, például a végüknek egy szemüregnél vastagabbnak kell lenniük.

A kavicsos időmérés helyett a bajnokságon egy erre a célra készült alkalmazást használtak, amely különböző hangokkal, például kacsahápogással jelzi az idő múlását.

Egy erdélyi csapat is részt vett a bajnokságon, akik már korábban is ismerték a játékot. A sportágat ihlető film nem népszerű a játékosok körében, sokan kritikán alulinak tartják. A résztvevők többsége ismerősökön keresztül hallott a jugger-ről, de volt, aki véletlenül egy tornára bukkant és így csatlakozott az egyesülethez. A vasárnapi bajnokságot sok kíváncsi néző követte figyelemmel a helyszínen.