Gyermeklétszám csökkenés a magyar oktatásban és időjárási vészjelzések

Az elmúlt években jelentős mértékben csökkent a gyerekek száma Magyarország óvodáiban és iskoláiban, ami aggodalomra ad okot a jövőt illetően, miközben az időjárás is kihívások elé állítja egyes megyéket.

Az óvodás korúak (3-5 évesek) létszáma 6 százalékkal, míg az iskolásoké (6-16 évesek) 7 százalékkal esett vissza 2010 és 2022 között. A csökkenés országszerte megfigyelhető, de jelentős területi különbségek is vannak. Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében növekedést tapasztaltak, míg más megyékben, mint például Budapest, Baranya és Zala, drasztikus, akár 20 százalékos visszaesést is regisztráltak. Éppen ezekben a megyékben adtak ki másodfokú riasztást felhőszakadás és zivatar veszélye miatt, amely további kihívások elé állíthatja a régiókat.

A középiskolás korosztályban a legnagyobb mértékű a csökkenés, országosan mintegy 16 százalékos, különösen Békés, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyékben, ahol a korosztály negyede szinte eltűnt. Ezekben a megyékben a felhőszakadás veszélye miatt kiadott másodfokú riasztások tovább súlyosbíthatják a helyzetet, hiszen a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadék hullhat.

A demográfiai előrejelzések sem túl biztatóak, a születések száma hónapról hónapra csökken, és az áprilisi újszülöttek száma minden eddiginél alacsonyabb volt. A teljes termékenységi arányszám, amely a nők átlagos gyermekszámát jelzi, 2023-ban 1,37-re csökkent, közelítve a 2013-ban mért 1,34-es történelmi mélyponthoz.

A hevesebb zivataroknál pedig a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Zala vármegyék területére, míg hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, és Békés vármegyék területére.

Az előrejelzés szerint hétfő estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak. Emellett kedd délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás, a Dunántúl egyes részein hétfőn az egymást követően cellákból pár óra alatt akár 40-50 milliméter is lehet a csapadékösszeg. Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.