Lakáspiaci élénkülés a láthatáron

A legfrissebb adatok szerint jelentős élénkülés várható a lakáspiacon, ahol a kereslet és a kínálat egyaránt növekedett. Az eladásra kínált lakóingatlanok száma 2022 májusához képest megduplázódott, a kereslet pedig 18 százalékkal erősödött az idei év első öt hónapjában.

Az Ingatlan.com elemzése szerint május végén közel 40 százalékkal több ház és lakás volt eladósorban, mint egy évvel korábban, de éves szinten csak 2 százalékos a bővülés. Az ingatlan.com-on elérhető több mint 220 ezer ingatlanhirdetésből közel 150 ezret tesznek ki az eladó lakóingatlanok. A tulajdonosok által meghirdetett lakóingatlanok száma kétéves összevetésben megduplázódott, ami 2023 májusához képest 20 százalékos növekedést jelent. Az ingatlanközvetítőkhöz köthető kínálat két év alatt 24 százalékkal nőtt, de az előző évhez képest stagnálás figyelhető meg.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kínálat bővülése a továbbköltözés előtt álló tulajdonosok körében kezdődik, ami később az ingatlanközvetítők kínálatában is megjelenik, és ez előrevetíti a piaci élénkülést. 2024 első öt hónapjában a kereslet 18 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában, bár májusban már csak 7 százalékos volt a többlet.

A kereslet leginkább Csongrád-Csanád vármegyében erősödött, 45 százalékkal éves szinten, ami elsősorban a szegedi BYD autógyár épülésével magyarázható. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Komárom-Esztergom vármegyében is 30 százalékkal nőtt a kereslet.

A lakásárak országosan csak 3,5 százalékkal, Budapesten pedig csak 2,7 százalékos drágulást mutattak az év első négy hónapjában. Ezek az értékek a fokozottabb kereslet fényében visszafogottnak mondhatóak, ami a lakásvásárlók pozícióját erősíti. Balogh László elmondta, hogy májusban a piac nem tudta megismételni az áprilisi kiugró keresletnövekedést, ami részben szezonális tényezőkkel magyarázható, de összességében még mindig kedvező feltételekkel vásárolhatnak a lakásvásárlók.