Izraeli miniszterek fenyegetőznek a kormánykoalíció felbontásával

Két szélsőjobboldali izraeli miniszter kilépéssel fenyegetőzik a kormánykoalícióból, ha Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elfogadja Joe Biden amerikai elnök gázai tűzszüneti javaslatát.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentették, hogy nem támogatnak semmilyen megállapodást a Hamász megsemmisítése előtt. Netanjahu miniszterelnök azt állítja, hogy tartós tűzszünet csak a Hamász teljes megsemmisítése és az összes túsz felszabadítása után jöhet létre, de egyik tanácsadója szerint Izrael nem utasítja el a Biden által ismertetett javaslatot.

Az amerikai elnök tervében egy hathetes tűzszünet szerepel, amely során az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) el kellene hagyniuk Gáza lakott területeit, és a terv végül a túszok szabadon bocsátásához, az ellenségeskedések tartós beszüntetéséhez és egy újjáépítési tervhez vezetne.

Bezalel Smotrich közösségi médiában közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy nem lesz részese egy olyan kormánynak, amely elfogadja a javaslatot és véget vet a konfliktusnak a Hamász legyőzése nélkül. Itamar Ben-Gvir szerint a javaslat elfogadása a terrorizmus győzelmét jelentené, és veszélyt jelentene Izrael biztonságára. Úgy döntött, hogy inkább feloszlatja a kormányt, mint hogy beleegyezzen a tervbe.

Netanjahu miniszterelnöknek szűk többsége van a parlamentben, és többek között Ben-Gvir és Smotrich pártjainak támogatására is szüksége van. Yair Lapid, az ellenzék egyik vezető politikusa, felajánlotta támogatását a miniszterelnöknek.

Tömeges tüntetések és nemzetközi nyomás

Tel-Avivban több tízezer ember tüntetett, felszólítva a kormányt Biden javaslatának elfogadására. Sokan követelték Netanjahu lemondását is, és aggódtak, hogy a miniszeltörök meghiúsíthatja a tervet.

Egy csoport, amely az izraeli túszok hazahozataláért küzd, figyelmeztetett, hogy a javaslat elutasítása veszélyeztetheti a Gázában fogva tartottak életét.

Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban sürgették Izraelt és a Hamászt a megállapodás véglegesítésére. Rishi Sunak brit miniszterelnök is támogatta a tervet, és segélyek ígéretét fűzte hozzá, ha a Hamász elfogadja a tűzszünetet. Egy magas rangú Hamász-tag a BBC-nek nyilatkozva jelezte, hogy készek az alkura, ha Izrael is beleegyezik.