Izraeli kormányválság fenyeget Biden nyomására és a tűzszüneti terv részletei

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt megfenyegették koalíciós partnerei, hogy ha elfogadja Joe Biden amerikai elnök tűzszüneti tervét és leállítja a gázai katonai műveleteket, akkor bedöntik a kormányt.

A CNN szerint a fenyegetés Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztertől érkezett, aki a szélsőjobboldali Ocma Jehudit pártot képviseli. Ben-Gvir kijelentette, hogy pártja kilép a kormánykoalícióból, ha Netanjahu békét köt, ami a kormány összeomlásához és az izraeli parlament, a Kneszet feloszlatásához vezethet.

Ben-Gvir álláspontja szerint Izraelnek meg kell semmisítenie a Hamászt a jelenlegi gázai hadjárat során, különben a terroristák győzedelmeskednek.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter is hasonlóan vélekedik, aki szintén fenyegetőzött lemondással, ha Netanjahu nem fejezi be a Hamász és a libanoni Hezbollah felszámolását, és nem hoz létre egy "teljesen új biztonsági realitást" Libanonban és Gázában.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban beszélt arról, hogy véleménye szerint Izrael elérte a célját: a Hamász támadóképességét felszámolták, és a terrorszervezet többé nem lesz képes olyan támadást végrehajtani Izrael ellen, mint amelyet október 7-én megtett. Biden szerint "itt az idő, hogy véget érjen ez a háború".

Netanjahu azonban hétfőn kijelentette, hogy nem ért egyet a háború teljes befejezésével, és a Biden által bemutatott megállapodás csak részleges. A miniszterelnök szerint a háborút leállítják a túszok visszaküldése érdekében, majd megbeszélést folytatnak. Netanjahu hangsúlyozta, hogy vannak más részletek is, amelyeket az amerikai elnök nem ismertetett a nyilvánossággal. Izrael és a Hamász tárgyalásokat kezd, hogy a megállapodás feltételeinek folytatásáról beszéljenek, miközben kizárta a háború befejezését, amit a Hamász követel.

A Gázai háború leállítását célzó terv szerint az első szakaszban korlátozott számú túszt kiszabadíthatnak anélkül, hogy feltétlenül tovább folytatnák az egyezmény további szakaszait. A Hamász garanciát követel az Egyesült Államoktól arról, hogy Izrael valóban végrehajtja a három szakaszból álló tűszüneti megállapodást, ha megszületik az egyezség.

Az egyiptomi külügyminiszter szerint a Hamász pozitívan fogadta a tervet, és Kairó Izrael válaszára vár az egyiptomi közvetítők szerint. Biden izraeli tervként mutatta be a túszok kiszabadítását és a tűzszünetet célzó indítványt, amit később Jeruzsálemben megerősítettek.

Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich miniszterek a hétvégén úgy nyilatkoztak, hogy a terv elfogadása esetén kilépnek a kormánykoalícióból.