Közel 800 magyar diák utazhat ingyen az InterRail bérlettel

Az Európai Unió által biztosított ingyenes InterRail-bérletekkel idén nyáron 35 511 európai fiatal, köztük 779 magyar diák is Európa-szerte utazhat. Az Európai Bizottság által az MTI-nek közölt adatok szerint a DiscoverEU-program keretében kisorsolt bérletek a 2024. július 1. és 2025. szeptember 30. közötti időszakra szólnak.

A program lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy egyedül vagy akár ötfős csoportokban fedezzék fel Európát. A fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők számára kísérők is biztosítottak.

Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős uniós biztos kiemelte, hogy ez a pályázati forduló volt az eddigi legsikeresebb. A DiscoverEU-pályázatok évente kétszer, tavasszal és ősszel nyílnak meg, és a nyertesek a vonatok mellett más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint például buszokat vagy kompokat, sőt kivételes esetekben repülőjegyre is felhasználhatják az igazolványt.

A legutóbbi pályázati körben azok a fiatalok jelentkezhettek, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek. Az uniós tagállamok állampolgárai mellett az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országokból származó fiatalok is pályázhattak, mint például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez volt a kilencedik pályázati forduló. Eddig több mint egymillió európai fiatal élt már a lehetőséggel, Magyarországról pedig közel harmincezren pályáztak, és a kvóta alapján eddig valamivel több mint hatezren utaztak is már a vonatbérlettel.